Wykonanie
            Zapach 
pieczywa w domu przypomina lata dzieciństwa, przyznam że ostatnio piekę 
chleb coraz częściej. 
Chleb domowy na naturalnym zakwasie z własną 
wędliną i warzywami z ogródka, pełnowartościowe śniadanie gotowe ! Wczoraj wypróbowałam przepis na bułeczki 
czosnkowe i zjedzone zostały jeszcze ciepłe. Dziś piekę 
chleb ale przepis następnym razem.Potrzeba:5 dag 
drożdży lub pół szklanki zakwasu żytniegopół szklanki 
mąki pszennej1 , 5 szklanki żytniejpół szklanki letniej 
wodyłyżeczka 
solipół łyżeczki 
cukru100 gram 
masła3 ząbki 
czosnkupół szklanki liści 
bazyliipieprzDrożdże rozcieramy z 
cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia.Dodajemy letnią 
wodę, 
mąkę, 
sól i mieszamy składniki razem. Zostawiając na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy wszystkie składniki na blat i wyrabiamy ciasto podsypując 
mąką w razie potrzeby. Ciasto nie może się kleić do palców. Formujemy małe kuleczki, około 12 sztuk z tego przepisu wyjdzie. Każdą kulkę przecinamy delikatnie wzdłuż nożem i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość. W 
między czasie dusimy 
masło widelcem i dodajemy do niego rozdrobniony 
czosnek i posiekaną 
bazylię doprawiając na koniec 
pieprzem. Kiedy nasze 
pieczywo wygaruje kładziemy kleksy 
masła na nacięciach i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 160`C, na około 20 minut aż ładnie się zarumienią.W domu unosi się zapach świeżego 
pieczywa oraz aromatycznego 
czosnku i 
bazylii.Już mi ślinka leci na szczęście w piekarniku już się piecze 
pieprzny chleb ;)Smacznego Łakomczuszki
