Wykonanie
Zapach
pieczywa w domu przypomina lata dzieciństwa, przyznam że ostatnio piekę
chleb coraz częściej.
Chleb domowy na naturalnym zakwasie z własną
wędliną i warzywami z ogródka, pełnowartościowe śniadanie gotowe ! Wczoraj wypróbowałam przepis na bułeczki
czosnkowe i zjedzone zostały jeszcze ciepłe. Dziś piekę
chleb ale przepis następnym razem.Potrzeba:5 dag
drożdży lub pół szklanki zakwasu żytniegopół szklanki
mąki pszennej1 , 5 szklanki żytniejpół szklanki letniej
wodyłyżeczka
solipół łyżeczki
cukru100 gram
masła3 ząbki
czosnkupół szklanki liści
bazyliipieprzDrożdże rozcieramy z
cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia.Dodajemy letnią
wodę,
mąkę,
sól i mieszamy składniki razem. Zostawiając na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy wszystkie składniki na blat i wyrabiamy ciasto podsypując
mąką w razie potrzeby. Ciasto nie może się kleić do palców. Formujemy małe kuleczki, około 12 sztuk z tego przepisu wyjdzie. Każdą kulkę przecinamy delikatnie wzdłuż nożem i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją objętość. W
między czasie dusimy
masło widelcem i dodajemy do niego rozdrobniony
czosnek i posiekaną
bazylię doprawiając na koniec
pieprzem. Kiedy nasze
pieczywo wygaruje kładziemy kleksy
masła na nacięciach i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 160`C, na około 20 minut aż ładnie się zarumienią.W domu unosi się zapach świeżego
pieczywa oraz aromatycznego
czosnku i
bazylii.Już mi ślinka leci na szczęście w piekarniku już się piecze
pieprzny chleb ;)Smacznego Łakomczuszki