Wykonanie
Gdy otrzymałam propozycję recenzji książki Sezonowo bezglutenowo. 100 przepisów na 4
pory roku od razu się zgodziłam. Dlaczego? Po pierwsze mam w rodzinie osobę na diecie bezglutenowej i odwieczny problem, co dla niej przygotować. Drugi powód stanowiła sezonowość przygotowanych przez autorów potraw. Jak wiecie staram się, aby nadrzędną cechą mojej codziennej kuchni była sezonowość i dostępność lokalnych składników. Moją akcję traktującą o kuchni skandynawskiej podzieliłam wszak na dwie części: edycję letnią Skandynawskie lato i późnojesienną Kuchnia skandynawska. Akcja warzywa psiankowate też odbywa się podczas największego okresu owocowania tych warzyw. Czy spodobały mi się prezentowane w książce autorstwa Magdaleny i Stanisława Romków przepisy? Czy wystawiłam książce ocenę pozytywną? Dowiecie się czytając dalszą część postu.
![](/Data/Images/www.mopswkuchni.net\2018_slash_02_slash_05_slash_sezonowo-bezglutenowo-recenzja-ksiazki/l/1514754728.jpg)
Kim są Magdalena i Stanisław Romek? Prowadzą blog Kuchenne wariacje . Ona jest specjalistką od potraw wytrawnych, on od deserów i słodkości. Kilka lat temu z uwagi na problemy zdrowotne przeszli na dietę bezglutenową i od 2016 roku prezentują na blogu już tylko dania bez glutenu. Uwielbiają się dzielić doświadczeniami ze swojej kuchni, więc wydali książkę całkowicie poświęconą diecie bezglutenowej. Wśród coraz większej ilości książek kulinarnych z tego zakresu wyróżnia ją sezonowe podejście do gotowania bez glutenu. W każdym daniu znajduje się minimum jeden sezonowy, odpowiedni dla danej
pory roku składnik. Przepisy podzielone są zatem na cztery rozdziały odpowiadające
porom roku. W każdym rozdziale zobaczymy przepisy na sałatki, zupy, dania główne, dodatki, przekąski oraz ciasta i desery. Dla mnie to idealna sprawa, ponieważ
będę miała już gotowe menu, gdy następnym razem zaproszę ciocię, będącą na diecie bezglutenowej, na obiad.
![](/Data/Images/www.mopswkuchni.net\2018_slash_02_slash_05_slash_sezonowo-bezglutenowo-recenzja-ksiazki/l/111288480.jpg)
Wiele przepisów przyciągnęłoby moją uwagę niezależnie od eliminacji glutenu. Prezentowane posiłki są dobrze zbilansowane i bogate w świeże
warzywa i owoce. Wiosną na pewno przygotuję krem z pieczonej
marchewki, zupę
szpinakową z
kurczakiem czy
kaszę gryczaną z
botwinką i
czerwoną fasolą. Latem mam ochotę zrobić szczawiową z
ziemniakami i
jajkami przepiórczymi,
kalafiorowy kuskus czy klopsiki z
soczewicy i
mielonego mięsa w
sosie pieczarkowym na
makaronie z
cukinii (wszak w ubiegłym roku chwaliłam się Wam nowo nabytą temperówką do warzyw… której jak do tej
pory nie użyłam ani razu – w końcu będzie okazja!). Spośród jesiennych propozycji zauroczyły mnie zupa z
brukselki z ryżowymi kluseczkami czy bigos z
brukselki z
kiszonymi ogórkami i
pieczarkami. Bardzo spodobało mi się proste jednogarnkowe danie z
polędwiczki wieprzowej z
białą kapustą i
kaszą gryczaną. Przypomniałam sobie wspaniałą
kaszę gryczaną z
białą kapustą, jaką przygotowała babcia mojej koleżanki z Zamojszczyzny, dwa składniki, a jaki wspaniały smak! Koniecznie muszę przygotować danie Magdaleny i Stanisława. Dodatek
polędwiczki będzie jak najbardziej na miejscu z uwagi na
męża mięsożercę totalnego. Zimowe dania są także różnorodne i ciekawie się prezentują.
Hitem mogą być klopsiki z
kapusty kiszonej i
białej fasoli czy pasztet z
selera z
pieczarkami.
![](/Data/Images/www.mopswkuchni.net\2018_slash_02_slash_05_slash_sezonowo-bezglutenowo-recenzja-ksiazki/l/111288653.jpg)
Dla mnie największym odkryciem wśród przepisów są gołąbki w liściach botwiny,
cannelloni z
pora i rolada z
jarmużu. Ale, jak wiecie, ja należę zdecydowanie do miłośników wytrawnych potraw. Choć
słodyczy także nie odmówię. Przekonująco wygląda ciasto
cytrynowe z
poziomkami, czarna
chałwa z
pistacjami czy jesienne ciasto buraczane 😉 Staszek musi być prawdziwym miłośnikiem
jeżyn, bo aż 4 letnie desery mają je w swoim składzie 😉 To jest jedna z małych rzeczy, do których mogłabym się przyczepić (chętnie zobaczyłabym inne
owoce). Ale desery są na pewno godne polecenia i przetestowane w 100%, bo ich autorem jest przecież uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”!Sezonowość aż bije z każdego przepisu i fotografii, naprawdę książka jest świetnie dopracowana. Przepisy są niesztampowe, oryginalne, nowoczesne. Dobór przepisów i składników do danej
pory roku w większości przypadków jest trafiony. Nie podoba mi się tylko obecność tarty z
porem,
boczkiem,
ogórkiem kiszonym i
oliwkami w letnim zestawieniu, można by ją przesunąć do rozdziału “jesień” czy “zima”.
![](/Data/Images/www.mopswkuchni.net\2018_slash_02_slash_05_slash_sezonowo-bezglutenowo-recenzja-ksiazki/l/111288686.jpg)
Tym co naprawdę nadaje tej pozycji autentyczności są zdjęcia potraw autorstwa Magdaleny i Stanisława. Dla mnie najbardziej przekonujące są zawsze zdjęcia zrobione przez autorów potrawy. Wtedy wszystko tworzy spójną całość. A zdjęcia państwa Romków to naprawdę majstersztyk. Podobne tła i spójne stylizacje sprawiają, że bije z nich tak pożądana przeze mnie prostota i jedna myśl przewodnia. Widać w nich ogrom pracy, jaki autorzy włożyli w przygotowanie potraw na potrzeby książki. Nie dziwię się, że zajęło to blogerom kilka miesięcy. Oni nie idą
drogą na skróty.Bardzo mi się podoba, że książka nie jest opatrzona przydługim i obfitującym w naukowe dane i dietetyczne wytyczne wstępem. W naprawdę króciutkim wstępie znajdziemy tylko podstawowe wskazówki, jak wybierać produkty bezglutenowe. Nasza uwaga ma koncentrować się na przepisach i ten zamysł został osiągnięty. Każdy jeden przepis ma swoje zdjęcie, a jemy przecież oczami.
![](/Data/Images/www.mopswkuchni.net\2018_slash_02_slash_05_slash_sezonowo-bezglutenowo-recenzja-ksiazki/l/111288579.jpg)
Książkę Sezonowo bezglutenowo. 100 przepisów na 4
pory roku polecam nie tylko osobom eliminującym z diety gluten. W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie. Ja na pewno zostanę stałą czytelniczką bloga Magdaleny i Stanisława Romków.Dziękuję Wydawnictwu Bukowy Las za możliwość napisania tej recenzji 🙂Tytuł: Sezonowo bezglutenowo. 100 przepisów na 4
pory rokuAutor: Romek Magdalena, Romek StanisławWydawnictwo: Bukowy Las
Język wydania: polski
Język oryginału: polskiIlość stron: 224Numer wydania: IData premiery: 2017-10-27Rok wydania: 2017Forma: książkaWymiary produktu [mm]: 246 x 23 x 172Indeks: 22752536