Wykonanie
Poziom trudnościCzubajka kania to
grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ja ją nazywam kanią, moja rodzina z województwa kujawsko-pomorskiego nazywa ją sową. Czubajka kania nazywana jest również parasolowcem, parasolnikiem, czubajem, czubakiem, gularką i gapą. Osobiście uwielbiam kanie, dlatego nie mogłam im się oprzeć, gdy na łące znalazłam ich aż 16 sztuk. Kilka zjadłam z mężem od razu, resztę wysuszyłam w suszarce do
grzybów.
Świeże kanie można smażyć na dwa sposoby;kanie sauté smażone na
maślekanie à la
schaboweKania sauté smażona na
maśleSkładniki:1 czubajka kania (sam kapelusz)
sól i
pieprz do smaku1 łyżka klarowanego
masła lub zwykłegoSposób przygotowania:Kanię oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę klarowanego
masła. Położyć kanię blaszkami na
maśle i smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu, uważając żeby nie przypalić.
Grzyba obrócić, przyprawić
solą i
pieprzem i smażyć kolejne 5 minut.
Jeśli kania po stronie blaszek nie zrumieniła się dostatecznie, obrócić i podsmażyć jeszcze raz. Kania smażona na
maśle najlepiej smakuje podana na grzance.
Kania à la
schabowySkładniki:1 czubajka kania (sam kapelusz)
sól i
pieprz do smaku1
jajko2 łyżki
bułki tartej1 łyżka klarowanego
masła lub 2 łyżki
oleju rzepakowegoSposób przygotowania:Kanię oczyścić z piachu i innych zanieczyszczeń.
Jajko rozbić na talerzu, rozbełtać widelcem. Na drugim talerzu wyspać
tartą bułkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Grzyba przyprawić
solą i
pieprzem. Zamoczyć z obu stron w
jajku, następnie w
bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony do czasu aż panierka na kani będzie rumiana. Tak usmażona kania świetnie pasuje do pajdy świeżego
chleba.Proszek z suszonych kaniKanie można suszyć, najlepiej w suszarce do
grzybów.
W zależności od wielkości
grzybów, suszymy je od kilku do kilkunastu godzin.
Po wysuszeniu, kanie trzeba rozgnieść w dłoniach (na drobne kawałki) lub zmiksować w blenderze (na proszek).
Tak przygotowany proszek można wykorzystać do przygotowania sosu lub jako dodatek do panierki do kotletów
schabowych czy mielonych.Smacznego!