Wykonanie
Pin It
Kotlet
schabowy panierowany, to klasyk polskiej kuchni. Czy jest ktoś kto go nie lubi ? Chyba nie...W zestawie z gotowanymi
ziemniakami i dodatkiem mizerii lub innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy
bułki tartej. Na koniec możemy też kotleta polać
jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy
jajko się zetnie na
mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić
sokiem z cytryny.
Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety
schabowemąka pszenna do panierowania
tarta bułka do panierowania
jajkosólpieprztłuszcz do smażenia (
daję pół na pół
smalec z
olejem rzepakowym)1 łyżeczka
masłaWykonanie:
Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do
mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby
mięso nie pryskało podczas rozbijania.
Mięso solimy i
pieprzymy.Przygotowujemy 3 duże talerze. Na jeden wysypujemy
mąkę, na drugi wbijamy
jajko, które dokładnie rozkłócamy widelcem, na trzeci sypiemy
tartą bułkę. Kolejno każdy kotlet obtaczamy dokładnie w
mące, następnie w
jajku, a na koniec w
bułce tartej.
Bułkę delikatnie dociskamy dłonią do
mięsa, żeby dokładnie cała panierka przywarła.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, gdy będzie gorący kładziemy kotlety i smażymy je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko złociste. Trzeba kontrolować, aby się nie przypaliły. Gdy kotlety są cienkie wystarczy smażyć je około 5 minut z każdej strony. Na sam koniec na każdym kotlecie układamy po kawałku
masła. Przykrywamy na chwilę pokrywką, żeby
masło się rozpuściło.