ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe tradycyjne

Kotlety schabowe tradycyjne

nazwa

Wykonanie

Z czym kojarzy się Wam typowy polski obiad ?
Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad.
O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi.
Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni i nic nie poradzę na to, że go lubię :)
Składniki - na 4 kotlety
około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów
Przygotowanie
Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy kotlet rozbić równomiernie tłuczkiem do mięsa, uważając aby w mięsie nie powstały dziury, Aby podczas rozbijania mięsa uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym.
Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące.
Jajka robić na średnio głęboki talerz, na drugi talerz wysypać bułkę tartą.
Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę).
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno złotego koloru.
Podawać z ziemniakami, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/12/kotlety-schabowe-tradycyjne.html