Wykonanie
Okres Wielkanocny to czas, kiedy sprzedaż
jajek sięga zenitu :) Nie wiem, jak u Was, ale ja często gotuję ich na śniadanie za dużo...
Potem zostają, a ja patrzę na nie z pewnym wyrzutem sumienia. Czasem zrobię z nich pastę, czasem zużyję do sałatki... Ale nie byłabym sobą, gdybym nie szukała innych metod wykorzystania ugotowanych zimnych
jajek :)Smażone faszerowane
jajka widziałam kiedyś w jakieś gazecie. Receptury nie udało mi się odnaleźć, ale ta - zaimprowizowana przeze mnie - przypadła nam do gustu :)
Składniki:ugotowane na twardo
jajka w skorupkach na każde
jajko:1/2 łyżeczki miękkiego
masładuża szczypta posiekanej
rzeżuchyodrobina
soli i
pieprzudodatkowo:
bułka tartamasło/tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka przetnij do pół wzdłuż - bez obierania ze skorupki. Następnie wybierz
jajko łyżeczką i rozgnieć widelcem razem z
masłem,
rzeżuchą i
przyprawami. Skorupki wypełnij powstałym farszem i wyrównaj.
Jajka otocz w
bułce tartej i smaż na złoto na
maśle.