Wykonanie
Jesień , jesień … czyli obowiązkowo pyszna ,aromatyczna, domowa zupa grzybowa.. Nie może jej zabraknąć.
Na blogach pojawiają się dania z
dynią a u mnie dalej królują
pomidory , moje ukochane
pomidory .
Na ryneczku jeszcze dostępne są te letnie , soczyste , dojrzałe w słońcu.
Pomyślałam by połączyć smaki leśnych
grzybów i soczystych
pomidorów w zupie.
Podobne połączenie
jadłam już w bardzo smacznej
sałatce zimowej ze słoika więc zupa także musiała podbić
serca domowników.
Zupę przygotowałam na aromatycznym
bulionie drobiowym Krakus .
Dodatkowo aby podkręcić walory smakowe
pomidory z
cebulą i
porem podsmażyłam na
maśle a zupę doprawiłam świeżą
natką pietruszki. …efekt?
Spróbujcie koniecznie
Składniki: 500g oczyszczonych podgrzybków
7-8
ziemniaków2
marchewki1
pietruszka300 ml
bulionu drobiowego Krakus
1 duża
cebula1 mały
por3 dojrzałe
pomidorymasło klarowane do smażenia
200 ml kwaśnej
śmietany 18%1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszkisól ,
pieprz Przygotowanie:
Grzyby przekroić na mniejsze kawałki , obgotować przez dwie min w osolonym wrzątku.
Marchew ,
pietruszkę i
ziemniaki obrać, umyć.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę ,
marchew z
pietruszką w pół plastry.
Warzywa umieścić w garnku , zalać o 2 l.
wody , zagotować.
Do warzyw wlać
bulion drobiowy Krakus, gotować aż staną się pół miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę , opłukanego
pora w pół plastry .
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki , także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać
masło klarowane , zeszklić
cebulę z
porem , dodać
pomidory.
Dusić do momentu aż się rozpadną.
Zawartość patelni przelać do garnka z zupą , dodać także
grzyby.
Gotować do miękkości wszystkich składników.
Śmietanę wymieszać z chochlą zupy , przelać do garnka.
Doprawić
solą i
pieprzem oraz
natką pietruszki.
Smacznego
#krakus, #smacznieiszybko