Wykonanie
Aromatyczna zupa kurkowa z warzywami w tym soczystymi
pomidorami oraz pachnącym
koperkiem. Sycąca, pyszna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:2 skrzydełka3
marchewki2
pietruszki6-8
ziemniakówpor-biała część250g.
kurek4 mięsiste
pomidory1 pęczek posiekanego
kopru2 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprz250ml
śmietany 18%Przygotowanie:Skrzydełka zalewami ok.3 l. zimnej
wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny.Warzywa obieramy.
Marchew kroimy w plasterki,
ziemniaki w kostkę,
pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy do garnka z
mięsem.
Pora płuczemy, siekamy drobno.
Pomidora parzmy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
masło, szklimy
pora , dodajemy
kurki a po chwili
pomidory z
koprem.Smażymy do częściowego odparowania płynu.Zawartość patelni dodajmy do garnka z zupą.Gotujemy do miękkości składników.W
między czasie doprawiamy
solą i
pieprzem.
Śmietanę łączymy z parowa łyżkami
wywaru, przelewamy do zupy.
Smacznego