Wykonanie
Przepyszna , aromatyczna , delikatna zupa warzywna z soczystymi
pomidorami i mnóstwem
kopru . Idealna dla dzieci i dorosłych.
Składniki:10 średniej wielości
ziemniaków2
marchewki1
pietruszka1 duża
cebula cukrowa2 duże mięsiste
pomidory2 duże pęczki
kopru2 łyżki
masła200 ml
śmietany 18 %250 ml rosołu lub
bulionu drobiowego/warzywnego
sól ,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki ,
marchew i
pietruszkę obrać umyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę ,
marchewki i
pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczach.Warzywa umieścić w garnku zalać ok 2 l.
wody , gotować do miękkości.Obraną
cebulę oraz
pomidory pokroić w kostkę .Opłukany i osuszony
koper posiekać drobno.Na patelni rozgrzać
masło , zeszklić
cebulę , dodać
pomidory oraz 1/2
kopru , smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.Zawartość patelni przełożyć do garnka.Wlać rosół /
bulion , doprawić
solą i
pieprzem.
Śmietanę połączyć z chochlą zupy , przelać do garnka , dodać pozostały
koper.Pozostawić na gazie kolejne 5 min.
Smacznego