ßßß

Składniki:10 średniej wielości ziemniaków2 marchewki1 pietruszka1 duża cebula cukrowa2 duże mięsiste pomidory2 duże pęczki kopru2 łyżki masła200 ml śmietany 18 %250 ml rosołu lub bulionu drobiowego/warzywnegosól , pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki , marchew i pietruszkę obrać umyć.Ziemniaki pokroić w kostkę , marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczach.Warzywa umieścić w garnku zalać ok 2 l. wody , gotować do miękkości.Obraną cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę .Opłukany i osuszony koper posiekać drobno.Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę , dodać pomidory oraz 1/2 kopru , smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.Zawartość patelni przełożyć do garnka.Wlać rosół / bulion , doprawić solą i pieprzem.Śmietanę połączyć z chochlą zupy , przelać do garnka , dodać pozostały koper.Pozostawić na gazie kolejne 5 min.
Smacznego