Wykonanie
Szczerze mówiąc, do
pora przekonałam się dopiero, kiedy z ogromną dozą nieufności spróbowałam sałatki z
porów na jednym z rodzinnych przyjęć (wersja z
jajkiem i
zielonym groszkiem).
Por nadał
sałatce wyrazistości, ale nie przytłaczał swoim
ostrym smakiem i zapachem, ponieważ wcześniej został sparzony wrzątkiem. Podobnie jest w dzisiejszej zupie porowej, gdzie najpierw chwilę smażymy poszatkowanego
pora.Bazowałam na przepisie z książki Kuchnia polska Elżbiety Adamskiej (dostałam ją na mikołajki od mamy i nie omieszkam jej użyć ponownie! :P). Oczywiście dokonałam drobnych modyfikacji. W oryginale zupa jest z dodatkiem
wędzonego łososia, ja natomiast zastąpiłam go bardziej ekonomicznym
groszkiem ptysiowym domowej roboty. Dla odchudzających się polecam ten krem szczególnie, ze względu na niską kaloryczność i porządną dawkę wartości odżywczych (na temat
pora na samym dole posta). W wersji ultra light można pominąć
groszek, lub zastąpić go kilkoma orzeszkami pistacjowymi.Składniki :2 duże
pory,20 dag
ziemniaków,2 łyżki
masła,
marchewka,
pietruszka,
sól,
pieprz,
cukier,łyżka
śmietany 18% (nie jest konieczna zwłaszcza w wersji light).
Pory dokładnie myjemy i osuszamy. Odkrawamy fragment korzenia i zielone liście, tak by została nam biała część o długości kilkunastu centymetrów. Przekrawamy
pory wzdłuż na pół i kroimy drobno w talarki. Wrzucamy je na rozgrzane
masło na patelni, posypujemy
solą i
pieprzem i dusimy, aż zmiękną - około 10 minut.Tymczasem do garnka nalewamy około 1,5 litra
wody i podgrzewamy. Do gotującej się
wody wrzucamy startą
marchewkę i
pietruszkę, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz uduszone
pory. Gotujemy około 15 minut, aż
ziemniaki zmiękną i odstawiamy na bok do przestygnięcia.Po ostudzeniu całość miksujemy (blenderem). Podgrzewamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem.Na koniec zupę krem przelewamy do miseczek, ozdabiamy kleksem ze
śmietany i
natką pietruszki. Podajemy z
groszkiem ptysiowym (przepis na
groszek ptysiowy), albo tak, jak proponują w oryginalnym przepisie: z paseczkami
wędzonego łososia lub pokruszonym
serem pleśniowym.P.S.
Por zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy: C, K, B 1, B 6, ponadto kwas foliowy i karoten. Warto zauważyć, że
por jest niskokaloryczny (na 100 g - 61 kcal, dobrze wpływa na układ odpornościowy i obniża poziom złego cholesterolu.Biorę udział w akcjach: