ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 23 Maj 2011, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo mocno kwaśna z dobrze ukiszonych ogórków i zabielona śmietaną.
Składniki:
6 sztuk mocno kwaśnych kiszonych ogórków średniej wielkości
2 łyżki masła
1,5 litra bulionu drobiowego lub wołowego
2 marchewki
2 pietruszki
filiżanka śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki i dusimy na maśle do miękkości. Marchewkę i pietruszkę kroimy na plasterki lub w słupki, zalewamy wywarem i gotujemy. Gdy zmiękną dodajemy ogórki, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku.
Smak zupy zależy od intensywności smaku ogórków, należy ostrożnie przyprawiać zupę solą.
Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej sycąca możemy razem z marchewką i pietruszką dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/zupa-ogorkowa