ßßß
Cookit - przepis na Zupa ogórkowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa ogórkowa
Składniki
Marchew
Masło
Natka pietruszki
Ogórek kiszony
Pieprz
Pietruszka
Sól
Śmietana 18%
Bulion drobiowy
Wykonanie
poniedziałek, 23 Maj 2011, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo mocno kwaśna z dobrze ukiszonych
ogórków
i zabielona
śmietaną
.Składniki:6 sztuk mocno kwaśnych
kiszonych ogórków
średniej wielkości2 łyżki
masła
1,5 litra
bulionu drobiowego
lub wołowego2
marchewki
2
pietruszki
filiżanka
śmietany 18%
sól
,
pieprz
do smaku
natka pietruszki
Ogórki
trzemy na dużych oczkach tarki i dusimy na
maśle
do miękkości.
Marchewkę
i
pietruszkę
kroimy na plasterki lub w słupki, zalewamy
wywarem
i gotujemy. Gdy zmiękną dodajemy
ogórki
, posiekaną
natkę pietruszki
i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Śmietanę
hartujemy gorącym
wywarem
i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku.Smak zupy zależy od intensywności smaku
ogórków
, należy ostrożnie przyprawiać zupę
solą
.Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej sycąca możemy razem z
marchewką
i
pietruszką
dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki
.
Źródło:
http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/zupa-ogorkowa
Przepisy powiązane
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Składniki powiązane (0)