ßßß Cookit - przepis na Przepisy z czarnuszką – Pytanie na śniadanie

Przepisy z czarnuszką – Pytanie na śniadanie

Wykonanie

Moi kochani! W ostatni poniedziałek 21 lutego mogliście zobaczyć trzy bardzo pyszne i proste do wykonania przepisy ze zdrową i smaczną czarnuszką. Ta wspaniała przyprawa ma niesamowite prozdrowotne wartości dlatego włączcie ją do swojej diety.
Moje przepisy podaję, Wam poniżej, w wersji wideo możecie obejrzeć je na stronie Pytania na Śniadanie, co serdecznie polecam. Gotowanie tam to niesamowita sprawa!
Sałatka ziemniaczana
WIDEO
300 g ziemniaków (4-5 sztuk)
1 pęczek szczypiorku
4-5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
6-7 suszonych pomidorów
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu wasabi
3-4 ogórki kwaszone
1 łyżeczka nasion czarnuszki
sól, pieprz
Ewentualnie: kilka kropli oleju z czarnuszki
Przygotowanie:
Majonez wymieszaj z chrzanem wasabi i połową nasion czarnuszki.
Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w łupinach, w osolonej wodzie. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, ogórki w niedużą kostkę, a pomidory w paseczki. Wymieszaj z ziemniakami. Dopraw drobno posiekanym szczypiorkiem, majonezem oraz solą i pieprzem. Udekoruj resztą aromatycznej czarnuszki. Podawaj przystawkę na razowym chlebie posypaną czarnuszką, szczypiorkiem i skropioną kilkoma kroplami oleju czarnuszkowego.
Szybki bigos z czarnuszką
WIDEO
1 pętko wiejskiej kiełbasy
1 cebula
500 g kapusty kwaszonej
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czarnuszki
3 łyżki koncentratu z pomidorów
3 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę ugotuj do miękkości z liśćmi i zielem – zajmie to ok. 20 minut.
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, po czym przesmażaj na maśle, na wolnym ogniu, stopniowo go zwiększając, aż kiełbasa się wytopi, a cebulka skarmelizuje. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, a gdy się przesmaży dodaj kapustę, wymieszaj ją i zalej miodem. Karmelizuj 2-3 minuty i dodaj przyprawy. Na końcu dopraw kapustę solą i pieprzem. Duś 10 minut, jeśli trzeba podlej wodą (aby się nie przypalała). Podawaj z chlebem razowym.
Pieczone pierogi ruskie z czarnuszką
WIDEO
350 g ciasta francuskiego
1 jajko
Nadzienie:
200 g ugotowanych ziemniaków
400 g białego sera
100 g tartego parmezanu
100 g słonej bryndzy
Świeża mięta
Sól, pieprz
Czarnuszka
Do podania:
Słodki sos chilli
Przygotowanie:
Ziemniaki, np. z wczorajszego obiadu, wymieszaj z serami. Dopraw je 1 solidną łyżką posiekanych listków mięty, 2/3 łyżeczki czarnuszki, solą i pieprzem, tego ostatniego powinno być sporo.
Z ciasta wycinaj kwadraty, 10×10 cm, na każdą połowę kwadratu nałóż 2-3 łyżki farszu. Brzegi ciastek smaruj roztrzepanym jajem i sklejaj formując trójkąty.
Posmaruj też wierzchy ciastek, po czym posyp czarnuszką i piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (w zależności od mocy pieca – tak aby były złote).
Podawaj z sosem chilli.
Smacznego
Do miłego zobaczenia, już w przyszły poniedziałek, 28 lutego, w
Ania
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2017/02/25/przepisy-z-czarnuszka-pytanie-na-sniadanie