Wykonanie
Moi kochani! W ostatni poniedziałek 21 lutego mogliście zobaczyć trzy bardzo pyszne i proste do wykonania przepisy ze zdrową i smaczną
czarnuszką. Ta wspaniała
przyprawa ma niesamowite prozdrowotne wartości dlatego włączcie ją do swojej diety.Moje przepisy podaję, Wam poniżej, w wersji wideo możecie obejrzeć je na stronie Pytania na Śniadanie, co serdecznie polecam. Gotowanie tam to niesamowita sprawa!
Sałatka ziemniaczanaWIDEO300 g
ziemniaków (4-5 sztuk)1 pęczek
szczypiorku4-5 łyżek czarnych
oliwek bez pestek6-7
suszonych pomidorów4 łyżki
majonezu1 łyżeczka
chrzanu wasabi3-4
ogórki kwaszone1 łyżeczka nasion
czarnuszkisól,
pieprzEwentualnie: kilka kropli
oleju z
czarnuszkiPrzygotowanie:
Majonez wymieszaj z
chrzanem wasabi i połową nasion
czarnuszki.
Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w łupinach, w osolonej wodzie. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Oliwki pokrój w plasterki,
ogórki w niedużą kostkę, a
pomidory w paseczki. Wymieszaj z
ziemniakami. Dopraw drobno posiekanym
szczypiorkiem,
majonezem oraz
solą i
pieprzem. Udekoruj resztą aromatycznej
czarnuszki. Podawaj przystawkę na
razowym chlebie posypaną
czarnuszką,
szczypiorkiem i skropioną kilkoma kroplami
oleju czarnuszkowego.
Szybki bigos z
czarnuszkąWIDEO1 pętko wiejskiej
kiełbasy1
cebula500 g
kapusty kwaszonej3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka suszonego
imbiru1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
czarnuszki3 łyżki koncentratu z
pomidorów3 łyżki
miodu gryczanego2 łyżki
masłaSól,
pieprzPrzygotowanie
Kapustę ugotuj do miękkości z liśćmi i zielem – zajmie to ok. 20 minut.
Cebulę i
kiełbasę pokrój w kostkę, po czym przesmażaj na
maśle, na wolnym ogniu, stopniowo go zwiększając, aż
kiełbasa się wytopi, a
cebulka skarmelizuje. Po chwili dodaj
koncentrat pomidorowy, a gdy się przesmaży dodaj
kapustę, wymieszaj ją i zalej
miodem. Karmelizuj 2-3 minuty i dodaj
przyprawy. Na końcu dopraw
kapustę solą i
pieprzem. Duś 10 minut, jeśli trzeba podlej
wodą (aby się nie przypalała). Podawaj z
chlebem razowym.
Pieczone pierogi ruskie z
czarnuszkąWIDEO350 g
ciasta francuskiego1
jajkoNadzienie:200 g ugotowanych
ziemniaków400 g
białego sera100 g tartego
parmezanu100 g słonej
bryndzyŚwieża
miętaSól,
pieprzCzarnuszkaDo podania:Słodki sos
chilliPrzygotowanie:
Ziemniaki, np. z wczorajszego obiadu, wymieszaj z
serami. Dopraw je 1 solidną łyżką posiekanych listków
mięty, 2/3 łyżeczki
czarnuszki,
solą i
pieprzem, tego ostatniego powinno być sporo.Z ciasta wycinaj kwadraty, 10×10 cm, na każdą połowę kwadratu nałóż 2-3 łyżki farszu. Brzegi
ciastek smaruj roztrzepanym
jajem i sklejaj formując trójkąty.Posmaruj też wierzchy
ciastek, po czym posyp
czarnuszką i piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (w zależności od mocy pieca – tak aby były złote).Podawaj z sosem
chilli.SmacznegoDo miłego zobaczenia, już w przyszły poniedziałek, 28 lutego, wAnia