Wykonanie
< Jesiennie w Północnej Jutlandii 2016Szybki i smaczny kapuśniak
Ten kapuśniak będzie szybki ale również i smaczny. Nie będzie gotowany na
mięsie czy żeberkach jak przy tradycyjnym kapuśniaku. Będzie na dobrej
kiełbasce,
boczku i jeśli macie to jakiejś dowolnej wędzonce pozostałej w lodówce lub z dodatkiem wędzonych kości.
Składniki na rodzinkę 4 osobową500 gram
kapusty kiszonej300 gram
kapusty białej swieżej * ja dałam ćwiarteczkę z malutkiej główki
kapusty.2 małe
marchewki ( akurat nie miałam … ale dobrze by ją dodać )pół małego
selera1 średnia
cebulakilka
ziemniaków * tyle ile sami lubicie
mieć w zupie1 puszka pokrojonych
pomidorów2
listki laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprz,
słodka papryka, ewnt.
majeranek1 płaska łyżeczka
kminku / lub tyle ile lubiciepętko dobrej pieczonej
kiełbaski / taka jaką lubiciekawałek
wędzonego boczku lub
bekonu * ok. 120 gramkawałek
wędliny wędzonej np.
szynka * ok 120 gramewent. kości wędzone jeśli macie ochotę dodać/ u mnie bez.WykonanieJeśli lubicie kapuśniak kwaśny to nie przepłukujcie
kiszonej kapusty wodą. Ja nie przepłukuję
kapusty bo lubię kwaśny. Wy zroóbcie jak lubicie najbardziej. świeża
kapusta balansuje pomiędzy kwaśną
kapustą bardzo dobrze.
Boczek i wędzonkę kroimy w kostkę,
kiełbasę w plasterki i podsmażamy na kolor rumiany na patelni razem z pokrojoną w kostkę
cebulą.
Kapustę świeżą szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy
wodą ok 2 litry.
Marchew oraz
seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do
kapusty. Gotujemy aż
kapusta zmniejszy swoją objętość i trochę zmięknie. Następnie dodajemy
kiszoną kapustę *wcześniej szatkujemy ją na mniejsze kawałki.Dodajemy suche
przyprawy oraz podsmażone
wędliny z patelni wraz z wytopionym tluszczem. Jeśli potrzeba dolewamy więcej
wody. Gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone
pomidory z puszki wraz z ich
sokiem oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotujemy jeszcze tyle aby
ziemniaki zmiękły, ok 20min. Dosmaczamy ponownie
przyprawami według gustu. Ja nie dodaje zasmażek do zup. Jeśli takie lubicie to na sam koniec należy dodać do zupy zasmażkę.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Jesiennie w Północnej Jutlandii 2016