ßßß Cookit - przepis na Szybki i smaczny kapuśniak

Szybki i smaczny kapuśniak

nazwa

Wykonanie

< Jesiennie w Północnej Jutlandii 2016
Szybki i smaczny kapuśniak
Ten kapuśniak będzie szybki ale również i smaczny. Nie będzie gotowany na mięsie czy żeberkach jak przy tradycyjnym kapuśniaku. Będzie na dobrej kiełbasce, boczku i jeśli macie to jakiejś dowolnej wędzonce pozostałej w lodówce lub z dodatkiem wędzonych kości.
Składniki na rodzinkę 4 osobową
500 gram kapusty kiszonej
300 gram kapusty białej swieżej * ja dałam ćwiarteczkę z malutkiej główki kapusty.
2 małe marchewki ( akurat nie miałam … ale dobrze by ją dodać )
pół małego selera
1 średnia cebula
kilka ziemniaków * tyle ile sami lubicie mieć w zupie
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka papryka, ewnt. majeranek
1 płaska łyżeczka kminku / lub tyle ile lubicie
pętko dobrej pieczonej kiełbaski / taka jaką lubicie
kawałek wędzonego boczku lub bekonu * ok. 120 gram
kawałek wędliny wędzonej np. szynka * ok 120 gram
ewent. kości wędzone jeśli macie ochotę dodać/ u mnie bez.
Wykonanie
Jeśli lubicie kapuśniak kwaśny to nie przepłukujcie kiszonej kapusty wodą. Ja nie przepłukuję kapusty bo lubię kwaśny. Wy zroóbcie jak lubicie najbardziej. świeża kapusta balansuje pomiędzy kwaśną kapustą bardzo dobrze.
Boczek i wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy na kolor rumiany na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Kapustę świeżą szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ok 2 litry. Marchew oraz seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Gotujemy aż kapusta zmniejszy swoją objętość i trochę zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę *wcześniej szatkujemy ją na mniejsze kawałki.
Dodajemy suche przyprawy oraz podsmażone wędliny z patelni wraz z wytopionym tluszczem. Jeśli potrzeba dolewamy więcej wody. Gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sokiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze tyle aby ziemniaki zmiękły, ok 20min. Dosmaczamy ponownie przyprawami według gustu. Ja nie dodaje zasmażek do zup. Jeśli takie lubicie to na sam koniec należy dodać do zupy zasmażkę.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Jesiennie w Północnej Jutlandii 2016
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/szybki-i-smaczny-kapusniak