Wykonanie
To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana
kapusta z
kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)
Składniki:1 kg
kapusty kiszonej1 główka
kapusty białej3 laski
kiełbasy3
cebulesól,
pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych
śliwek (opcjonalnie)odrobina ostrej i
słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1.
Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami
wody, dodać
ziele angielskie,
jałowiec,
liść laurowy i pokrojone
śliwki. Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać
wodę.2.
Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę
wody, gotować do miękkości. Obie
kapusty połączyć.3.
Cebulę posiekać, zrumienić na
oleju, dodać do
kapusty. Dodać też
kminek.4.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do
kapusty.5. Do
kapusty dodać
koncentrat pomidorowy, dodać
przyprawy i jeszcze chwilę dusić.Smacznego!