Wykonanie
Znajomi pamiętają pewnie wyprawę pod kryptonimem "trzy
zamki" i pyszny gulasz, który jedliśmy w Starej Lubovnej na Słowacji. Otóż muszę się pochwalić, że gulasz ten, udało mi się "podrobić", co więcej, mój mąż twierdzi, że ten zrobiony przezemnie jest lepszy.potrzebne składniki:0,7 kg
łopatki wieprzowej,0,5 - 0,7 kg
kiszonej kapusty.2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego,3-4 łyżki
śmietany 18%,2 spore
cebule,tłuszcz do smażenia (ja użyłam
smalcu),
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodka papryka, 1
liść laurowy, 1 ziarenko
ziela angielskiego,
kminek.
Łopatkę kroimy w kostkę, smażymy rozgrzanym tłuszczu aż się zezłoci. wtedy dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę, podlewamy odrobiną
wody i dusimy aż do momentu aż
cebula zmięknie.W tym samym czasie
kapustę należy przesiekać, wypłukać i w zależności od tego jak bardzo jest kwaśna raz albo dwukrotnie obgotować.
Wody spod pierwszego obgotowywania
kapusty nie wylewamy, będzie potrzebna!!Obgotowaną
kapustę wrzucamy do garnka z
mięsem i
cebulą, mieszamy podlewamy szklanką
wody z gotowania
kapusty, dodajemy
przyprawy i dusimy około pół godziny, kontrolując stan płynu i w razie potrzeby podlewając
wodą z gotowania
kapusty. (można też dodać pół kostki
mięsnej Winiary) na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i
śmietanę, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe.