Wykonanie
Co przygotować, kiedy... do końca się nie wie, co by się zjadło, i ma się nie wiele czasu? Wymyśliłam pyszny i szybki obiad, z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych, a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu.
Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek
pomidorów jest jak dla mnie przepyszny. Polecam!
4
kiełbaski40 dag
kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)1 duża
cebula1
pomidor1
listek laurowy3 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki dobrego
keczupu1 łyżeczka pierzu
ziołowego1 łyżeczka
kminku1/2 łyżeczki
słodkiej paprykisólpieprz1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejCebule obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym garnku na niewielkiej ilości
oleju. Dodać
listek laurowy,
pieprz,
kminek i
ziele angielskie.
Kapustę pokroić drobno, dodać do
cebuli, chwilę razem smażyć, aż
kapusta zrobi się szklista. Zalać
wodą tak, by przykryła
kapustę, dodać obranego, pokrojonego w kostkę
pomidora,
paprykę, koncentrat i
keczup, i dusić do miękkości ok. 15 min. ( Jeśli
woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo -
kapusta ma być gęsta, a nie zamienić się w zupę). Dodać
kiełbaski wymieszać i gotować razem, aż
kiełbaski będą miękkie. Gdy
woda odparuje a
kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.Z łyżki
masła i łyżki
maki pszennej zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić
kapustę. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z
ziemniakami lub
pieczywem.Można oczywiście pominąć
kiełbasę i potraktować
kapustę jako obiad wegetariański, lub podać
kapustę jako dodatek do obiadu (
ryba, kotlety,
kurczak, pieczeń itd.).