Wykonanie
Mój pierwszy kapuśniak. Jeden z najlepszych. Pierwszy oczywiście mojej mamy,drugi równie pyszny,
jadłam w Bieszczadach u Niedźwiadka, no i trzeci, mój Zagrodowy z dodatkiem
pomidorów. Przepis znalazłam na stronie "Piernikowa Chata", (przy okazji chciałam polecić blog,jest bardzo smakowity ;] ), troszkę naniosłam zmian w przepisie.Zapraszam do wypróbowania,jest pyszny :)Składniki:1 udko wędzone,2
marchewki,1 duża
pietruszka,puszka
pomidorów krojonych,1
cebula,300g
kiszonej kapusty,2 łyżki
masła,2 płaskie łyżeczki
kminku,pęczek
koperki,2
liście laurowe,3
ziela angielskie,
sól,
pieprz,
Wykonanie:Do garnka nalewamy 1,5l
wody,zagotowujemy razem z wędzonym udkiem. Gotujemy przez 15minut, po tym czasie wrzucamy
marchew i
korzeń pietruszki,wcześniej obrane i pokrojone w plasterki.
Osól i dopraw
pieprzem, gotuj 10 minut, na wolnym ogniu.
Na dużej patelni roztop
masło i podsmaż
cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj
kapustę z
kminkiem chwilę podsmaż,następnie dodaj do zupy, razem z
liściem laurowym i
zielem angielskim,zagotuj. Po 15 minutach dodaj
pomidory w puszce i posiekany
koperek. Wyjmij udko,podziel na kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. Podawaj ze świeżym
koperkiem i
białym pieczywem.Gotowe.
Smacznego!!!