ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak zagrodowy

Kapuśniak zagrodowy

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy kapuśniak. Jeden z najlepszych. Pierwszy oczywiście mojej mamy,drugi równie pyszny, jadłam w Bieszczadach u Niedźwiadka, no i trzeci, mój Zagrodowy z dodatkiem pomidorów. Przepis znalazłam na stronie "Piernikowa Chata", (przy okazji chciałam polecić blog,jest bardzo smakowity ;] ), troszkę naniosłam zmian w przepisie.Zapraszam do wypróbowania,jest pyszny :)
Składniki:
1 udko wędzone,
2 marchewki,
1 duża pietruszka,
puszka pomidorów krojonych,
1 cebula,
300g kiszonej kapusty,
2 łyżki masła,
2 płaskie łyżeczki kminku,
pęczek koperki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól,pieprz,
Wykonanie:
Do garnka nalewamy 1,5l wody,zagotowujemy razem z wędzonym udkiem. Gotujemy przez 15minut, po tym czasie wrzucamy marchew i korzeń pietruszki,wcześniej obrane i pokrojone w plasterki.Osól i dopraw pieprzem, gotuj 10 minut, na wolnym ogniu.
Na dużej patelni roztop masło i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj kapustę z kminkiem chwilę podsmaż,następnie dodaj do zupy, razem z liściem laurowym i zielem angielskim,zagotuj. Po 15 minutach dodaj pomidory w puszce i posiekany koperek. Wyjmij udko,podziel na kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. Podawaj ze świeżym koperkiem i białym pieczywem.Gotowe.
Smacznego!!!
Źródło:http://mojekulinarnewyprawy.blogspot.com/2014/03/kapusniak-zagrodowy.html