ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów

Wykonanie

Co roku na naszym wielkanocnym stole pojawiają się różne rodzaje jajek faszerowanych. Uwielbiam te z pieczarkami, serkiem philadelpia, szczypiorkiem, łososiem czy majonezem z avocado… Wygląda na to, że jajka faszerowane to temat rzeka, a przy okazji bardzo pyszna przystawka. Dlatego idąc za ciosem dziś pokażę Ci kolejną jej wersję, a konkretniej właśnie przygotowałam pastę z suszonych pomidorów i oliwek i pomyślałam, że idealnie skomponuje się z jajkami. Nie pomyliłam się – przystawka smakuje wprost bajecznie. Jak przygotowałam danie? Otóż właściwie udekorowałam połówki jajek kleksem pasty, bo stwierdziłam, że tak na ten moment będzie mi wygodniej, ale jeśli masz czas i chęci możesz wyjąć z jajek żółtka, wymieszać je z pastą i wypełnić takową białkowe korpusy, najlepiej użyj do tego rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, a powstaną prawdziwe dzieła sztuki.
Pasta z pomidorów jest naprawdę przepyszna. Połączenie suszonych pomidorów w oliwie i zielonych oliwek zawsze wychodzi daniom na dobre – jeśli nie jadałaś/eś makaronu z oliwkami i suszonymi pomidorami koniecznie go spróbuj. Wracając do jajek, jajka z pastą to pyszna i bardzo elegancka przystawka . Świetnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale też na komunii czy koktajl party. Na eleganckim przyjęciu możesz zastąpić jajka kurze jajami przepiórczymi, będzie jeszcze bardziej elegancko, małe jajeczko będzie uroczym finger food ‚em na jeden kęs.
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
pasta:
250 g słoik suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki majonezu
150 g zielonych oliwek bez pestek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka kaparów
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pasty zmiksuj z 2-3 łyżkami oliwy spod pomidorów. Dopraw pieprzem. Oliwki są dość słone więc dodatek soli nie będzie konieczny, ale jeśli Twój smak podpowiada Ci inaczej – idź za intuicją. Schłódź pastę i nadziewaj nią ugotowane jajka przekrojone na pół.
Jak wspominałam, pastę możesz wymieszać z żółtkami i wypełnić korpusy z białek lub nałożyć krem na połówki jaj z żółtkami.
Rada:
Pastę możesz podać jako samodzielny dodatek do:
pieczywa,
warzyw w słupkach
tostów
serów
sałatek
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2017/04/10/jajka-faszerowane-pasta-z-suszonych-pomidorow