Wykonanie
Co roku na naszym wielkanocnym
stole pojawiają się różne rodzaje
jajek faszerowanych. Uwielbiam te z
pieczarkami,
serkiem philadelpia,
szczypiorkiem,
łososiem czy
majonezem z
avocado… Wygląda na to, że
jajka faszerowane to temat rzeka, a przy okazji bardzo pyszna przystawka. Dlatego idąc za ciosem dziś pokażę Ci kolejną jej wersję, a konkretniej właśnie przygotowałam pastę z
suszonych pomidorów i
oliwek i pomyślałam, że idealnie skomponuje się z
jajkami. Nie pomyliłam się – przystawka smakuje wprost bajecznie. Jak przygotowałam danie? Otóż właściwie udekorowałam połówki
jajek kleksem pasty, bo stwierdziłam, że tak na ten moment będzie mi wygodniej, ale jeśli masz czas i chęci możesz wyjąć z
jajek żółtka, wymieszać je z pastą i wypełnić takową
białkowe korpusy, najlepiej użyj do tego rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, a powstaną prawdziwe dzieła sztuki.
Pasta z
pomidorów jest naprawdę przepyszna. Połączenie
suszonych pomidorów w
oliwie i zielonych
oliwek zawsze wychodzi daniom na dobre – jeśli nie jadałaś/eś
makaronu z
oliwkami i
suszonymi pomidorami koniecznie go spróbuj. Wracając do
jajek,
jajka z pastą to pyszna i bardzo elegancka przystawka . Świetnie sprawdzi się na Wielkanoc, ale też na komunii czy koktajl party. Na eleganckim przyjęciu możesz zastąpić
jajka kurze jajami przepiórczymi, będzie jeszcze bardziej elegancko, małe jajeczko będzie uroczym finger food ‚em na jeden kęs.Składniki:10
jajek ugotowanych na twardopasta:250 g słoik
suszonych pomidorów w
oliwie3 łyżki
majonezu150 g zielonych
oliwek bez pestek1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1 łyżka
kaparówświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki pasty zmiksuj z 2-3 łyżkami
oliwy spod pomidorów. Dopraw
pieprzem.
Oliwki są dość słone więc dodatek
soli nie będzie konieczny, ale jeśli Twój smak podpowiada Ci inaczej – idź za intuicją. Schłódź pastę i nadziewaj nią ugotowane
jajka przekrojone na pół.Jak wspominałam, pastę możesz wymieszać z
żółtkami i wypełnić korpusy z
białek lub nałożyć krem na połówki jaj z
żółtkami.
Rada:Pastę możesz podać jako samodzielny dodatek do:
pieczywa,warzyw w słupkachtostów
serówsałatek