ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli z jajkiem

Pasta z makreli z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Lubimy urozmaicać swoje posiłki. Dlatego zamiast kolejnej kanapki z wędliną proponuję smaczną i bogatą w kwasy omega 3 kanapkę z pastą makrelową. Możemy użyć również innej wędzonej ryby np. pstrąga lub sandacza. Kwestia gustu, kwestia smaku.
Składniki:
- 1 makrela wędzona,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 ½ łyżki majonezu ( w wersji light – ½ łyżki majonezu i 1 łyżka jogurtu naturalnego),
- szczypta soli do smaku, sporo pieprzu,
- posiekany szczypior ( wg uznania).
Sposób przygotowania:
makrelę oczyszczamy z ogona , skóry i ości, kroimy na małe kawałki,
dodajemy: jajka pokrojone w kostkę, sól, pieprz, szczypior, majonez i wszystko razem mieszamy .
Podajemy z sałatą lub (i) serem oraz pieczywem.
Inne propozycje:
Pasta łososiowa z jajkiem i korniszonem
Serowa pasta z suszonymi pomidorami i oliwkami
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/03/Pasta-z-makreli-z-jajkiem.html