Wykonanie
Święta zbliżają się wielkim krokami, a bliskie memu
sercu zapachy już krążą w powietrzu. W moim domu czuję mazurka, zakwas na żur, sernik i paschę, a więc same pyszności. Dziś najintensywniej pachnie maślanym
ciastem – kilka dni temu piekłam urocze babeczki magdalenki według prostego francuskiego przepisu. Magdalenki to
ciasteczka, które piecze się w charakterystycznej foremce z 12 miejscami na
ciasteczka w kształcie muszelek. Same babeczki są bardzo pyszne,
waniliowe, mocno maślane i wręcz uzależniające – nie sposób się od nich oderwać. Ale od święta można pogrzeszyćzadbałam też o wielkanocny wygląd moich babeczek – ponownie zanurzyłam je w
czekoladzie karmelowej e.Wedel i kolorowej posypce Or. Oetkera. Oczywiście możesz użyć do dekoracji innych ozdób, np. liofilizowanych
owoców – też będą znakomite.
Składniki na 12 sztuk:2 duże
jajka1/3 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki stopionego
masła (1/2 kostki – 100 g)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z 1
cytryny1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatki:
biała czekolada lub
czekolada karmelowakolorowa posypka
Przygotowanie:Stop i wystudź
masło – zrób to powoli, aby go nie spalić.
Jajka ubij na wysokiej mocy miksera z
cukrem,
solą,
wanilią i skórką, na jasny i puszysty kogel-
mogel.Następnie dodawaj stopniowo
mąkę, w 2-3 turach, dokładnie mieszając ciasto.Gdy masa się połączy, wlej
masło i wymieszaj ciasto, ale tylko do połączenia się składników.Przelej ciasto do wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką foremek do magdalenek (zazwyczaj to jedna blacha z wgłębieniami na
ciastka) i piecz
ciastka w 160 stopniach góra-dół przez 15-20 minut – czas pieczenia zależy od mocy piekarnika.Wyjmij babeczki z piekarnika i wystudź.
Czekoladę stop w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce, a posypkę wysyp do miseczki.Zanurzaj magdalenki w
czekoladzie po czym wkładaj do posypki. Gdy
czekolada zastygnie podawaj je z
mlekiem.Wesołych Świąt !