ßßß
Zaledwie kilka składników. Prosta sałatka przełamana sosem o wyrazistym smaku. Świetna propozycja na szybką obiado-kolację.Składnikiszparagi, 8 szt.jajka, 2-3 szt.awokado, 1 szt.mix sałat, 1 paczkasłonecznik łuskany, 2 łyżkiSos:olej rzepakowy, 6 łyżekmiód, 3 łyżeczkimusztarda dijon, 3 łyżeczkisok z połowy cytrynyczosnek, 2 ząbkisól morska, świeżo mielony czarny pieprzSposób przygotowaniaZdrewniałe końcówki szparagów oderwać. Resztę obrać i pokroić na 3 części. Blanszować krótko we wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.Jajka ugotować na pół-twardo.Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżki wyjąć miąższ w całości. Pokroić na plasterki.Olej, miód, musztardę i sok wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Sałaty, szparagi, awokado i połowę sosu połączyć. Rozłożyć na 2 talerze. Na każdej porcji ułożyć połówki jajek. Polać pozostałym sosem. Posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.