Wykonanie
Mąż bardzo chwalił. Dzieciom też smakowało. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że
sałatka nie zostanie przedstawiona jako dodatek do dania, a zasługuje na osobny wpis! Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. A do niej przepyszny sos
cytrynowo-
czosnkowo-
miodowy. O płynny
miód o tej
porze roku nie trudno, więc do dzieła! Mmmm... Pycha!Składniki:1 główka
sałaty (użyłam czerwonej strzępiastej), porwana na mniejsze kawałki500g
pomidorków koktajlowych (średnich, nie takich zupełnie malutkich), pokrojonych na 8 części1 dojrzałe
awokado, pokrojone w kostkęok.2-3 łyżek prażonych pestek dynisos: 2 łyżeczki płynnego
miodu, 1/2 łyżeczki
musztardy dijon, sok z 1/2 dużej
cytryny,
oliwa z oliwek extra vergine (w ilości takiej samej jak
sok z cytryny), 1 duży ząbek
czosnku - zmiażdżony, po 1/2 łyżeczki
soli morskiej i
pieprzu ziołowegoWszystkie składniki na sos umieszczam w słoiczku i mocno wstrząsam by się dokładnie wymieszały. Odstawiam na bok. Sos można zrobić w większej ilości i używać kiedy tylko będzie nam potrzebny - może stać do tygodnia w lodówce.Składniki na
sałatkę wrzucam do miski, polewam sosem, mieszam i podaję :)