Wykonanie
Lubicie risotto ? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej
białego ryżu na poczet
kasz i
soczewicy. Proponuję więc pęczotto z
dynią i
jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak
jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do
kaszy. Jak widać miłość od pierwszego wejrzenia nie zawsze się sprawdza, a dojrzewa z czasem. Teraz przyrządzam go tak często jak tylko się da. Pęczotto z
dynią i
jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto .
Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła
sherry.
Purre z dyni niemalże zawsze mam w zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć
dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z
dynią hokkaido . Pęczotto podobnie jak risotto jest kremowe i delikatne w smaku. Idealne do
pieczonego mięsa czy
ryby .
Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak
kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do
mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne przepisy na pęczak . Jeśli go jeszcze nie polubiliście to wkrótce będzie waszą ulubioną
kaszą. Wiem co mówię! Moje pęczakowe doznania były bardzo burzliwe. W końcu po wielu latach wyznaliśmy sobie wzajemną miłość.Składniki: na 4 porcje100 g
dyniowego puree, tutaj przepis4 łyżki
masła1
cebula1 ząbek
czosnku120 g pęczaku (
kasza jęczmienna)125 ml
wytrawnego sherry500 ml
bulionu z
mięsa lub warzyw50 g
jarmużu, waga tylko miękkie liście50 g utartego
parmezanusól i
czarny pieprz do smaku
Cebulę i
czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść
masło na patelni. Wsyp
cebulę,
czosnek i suchy pęczak. Smaż aż
cebula i
czosnek zeszklą się, a pęczak zacznie się błyszczeć i robić przezroczysty. Po około 3 minutach wlej
sherry. Najlepiej pasuje
sherry wytrawne lub półwytrawne. Gotuj pęczotto na małym ogniu. Kiedy połowa
wina odparuje wlej część
bulionu. Gotuj pęczotto powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając
bulionem.
Danie powinno być kremowej konsystencji, a pęczak miękki ale w całości. Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni,
parmezan i grubo pokrojony
jarmuż. Dopraw
solą i
pieprzem. Podaj gorące do
mięsa lub
ryby lub jako danie jarskie.