Wykonanie
Korzystając z pełni sezonu
kasztanowego codzienne zaopatruję się w świeża porcję tych jesiennych smakołyków.
Kasztany smakują trochę jak
orzechy, trochę jak słodkie
ziemniaki. Trudno je porównać do jakiegoś innego produktu. Jedno jest pewnę są po prostu przepyszne, szcególnie jeszcze ciepłe oprószone
solą.Dziś polecam roladki lekko słodkawymi
kasztanami.
Mięso powoli duszone z
cebulą jest mięciutkie i kruche. Świetna propozycja na jesienny obiad.
SKŁADNIKI:4 duże kawałki
schabu (po około 150g)około 16-20 szt
kasztanów jadalnych2 średnie
cebulepół litra
bulionu (warzywny lub wieprzowy)2 łyżki
mąki pszennejmasło klarowane do smażenia
sól,
czarny pieprz,
czosnek granulowany,
tymianekPRZYGOTOWANIE:Wybieramy duże, świeże, nieuszkodzone
kasztany i świecącej łupince. Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż
ostrym nożykiem. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie
kasztana, nacinając nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki.
Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mocno rozbijamy, uważając żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron doprawiamy
solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem,
tymiankiem i
czosnkiem. Na kawałku
mięsa układamy w rzędzie 4-5 obranych
kasztanów i ściśle zawijamy.W garnku roztapiamy nieco
masła klarowanego i na rozgrzane wkładamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Dodajemy dwie przekrojone na pół
cebule i podlewamy
bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 50-60 minut. Wyciągamy
mięso i
cebulę. W małym garnuszku rozrabiamy
mąkę z około pół szklanki
wody. Wlewamy powoli przez sitko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Serwujemy z dodatkiem m
kaszy gryczanej i
buraków lub ulubionej surówki.