Wykonanie
Przepis na ten
makaron podsunął mi mój wujaszek, Leszku bardzo ci dziękuje, bo sosik
serowy wyszedł wspaniały w smaku. Ja bardzo lubię
makaron i pojawia się on u mnie dość często. Tak więc zachęcam was do wypróbowania. Mi bardzo smakowało i ten przepis zapisuje do ulubionych. W zasadzie możecie go zrobić z każdym rodzajem
makaronu.Zapraszam :-)Składniki:- dowolny
makaron - ja miałam rurki 400 g- 200 g
sera gorgonzola- 1
cebula- 4 łyżki
śmietany 18%- 100 ml
białego wina półwytrawnego- szczypta
soli- świeżo zmielony
pieprz- kilka plasterków
szynki parmeńskiej-
natka pietruszki- łyżka
masłaWykonanie:Do garnka wrzucić
masło i dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, chwilkę ją poddusić. Dodać pokruszony
ser gorgonzola i na małym ogniu go rozpuścić, mieszać. Jak już
ser się dobrze rozpuści to dodać
śmietanę i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie wlać
wino i gotować jeszcze 10-15 minut, aż procenty z
wina wyparują. Doprawić odrobiną
soli i świeżo zmielonym
pieprzem. Ugotować
makaron all dente i odcedzić. Wrzucić
makaron do sosu i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać pokrojoną
szynką parmeńską i
natką pietruszki.Porcja dla 3-4 osób.