Wykonanie
Przepis na podstawie książki "Mała Wielka Księga
Makaronu" Bardzo szybkie i naprawdę smaczne danie. Użyłam
makaronu domowego - do ciasta wrzuciłam sporo
pieprzu, bardzo udane połączenie!
składniki150 g
sera gorgonzola250 ml
śmietany150 g
szynki parmeńskiej (w plastrach)400 g
makaronu ( gotowego lub domowego np z tego przepisu)pęczek
natki pietruszkisólpieprzprzygotowanie
ser gorgonzola, bez skórki, pokroić w kostkę , roztopić w dosyć dużym rondlu. Dodać
śmietanę, doprawić
solą i
pieprzem, gotować ok 5 min, cały czas mieszając. Plastry
szynki przekroić na 2 lub 3 części, wrzucić do sosu.Ugotować
makaron,
natkę pietruszki posiekać.Ugotowany i odcedzony
makaron dodać do sosu , wymieszać , wyłożyć na talerze, posypać
natką i podawać . Można też
makaron polać sosem na talerzu. Wolę wersję nr 1.Smacznego!