Kocham, naprawdę kocham jarmuż i cieszę się jak dziecko za każdym razem, kiedy go jem. :) Dziś propozycja obiadowa z przepyszną szynką parmeńską. W wersji wegetariańskiej zastąpiłam ją serem pleśniowym- wyszło pysznie.:)Składniki:jarmuż- kilka liści (około 5)makaron 300gśmietana 18 % 100 mlszynka parmeńska- kilka plastrów1 cebulazioła prowansalskiesól, pieprzPrzygotowanie:Makaron ugotować i odcedzić.Jarmuż umyć bardzo dokładnie, pozbawić środkowych łodyżek i poszarpać na kawałki.Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.Dodać porwaną na kawałki szynkę i dalej smażyć.Na wierzch wrzucić jarmuż i całość dusić ok 10 minut, aż liście zmiękną.Na patelnię wlać śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 2 minuty.Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Na patelnię dorzucić makaron i zamieszać.