Składniki:- 500g polędwicy wieprzowej- 250g kurek- 100g plastrów szynki parmeńskiej- 1 cebula- 1 łyżka masła- natka pietruszki- sól i pieprzSposób przygotowania:1. Kurki oczyszczamy, drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnie z masłem wrzucamy posiekaną cebulę i kurki, smażymy ok. 10 min. Na końcu przyprawiamy solą i posypujemy natką pietruszki.2. Polędwiczki nacinamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy (najlepiej przez folie, żeby nie uszkodzić mięsa). Na foli aluminiowej (ułatwi nam to zwijanie) układamy plastry szynki, następnie kładziemy rozbite i przyprawione solą i pieprzempolędwiczki. Na mięsie układamy kurki i ciasno zawijamy roladki, tak by farsz nie wyleciał.3. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Gotowe wyciągamy z pieca, odstawiamy na 5 min., później kroimy skośnie plastry i posypujemy natką pietruszki.Inspiracja: kuchniawformie