Wykonanie
Share the post "Zupa gulaszowa z
wołowiną / Beef goulash soup"Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z
wołowiną,
ziemniakami i
papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać 🙂 Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(5-6 porcji)Składniki:1
cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, pokrojony w plasterki1
pietruszka pokrojona w kostkę1
marchewka pokrojona w kostkę2 łyżki
masła300 g
wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę1 łyżka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 szklanki
białego wina wytrawnego4 szklanki
bulionu drobiowego lub wołowego
sól,
pieprz i
cukier do smaku1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę3
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę500 ml passaty pomidorowej1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki posiekanej
natki pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu
masło, włóż
wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do miseczki.Do tego samego garnka dodaj
cebulę,
czosnek,
marchewkę i
pietruszkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia.Dodaj
papryki w proszku,
tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj
wino i gotuj aż prawie odparuje. Następnie wlej
bulion, wmieszaj
przecier pomidorowy i passatę, dopraw
solą i
pieprzem. Włóż
wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.Po tym czasie dodaj
paprykę oraz
ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości
ziemniaków, przez około 30 minut. Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku jeżeli to konieczne.Posyp gotową zupę
pietruszką i podawaj najlepiej z chrupiącym
chlebkiem.Smacznego!
English versionBeef goulash soup(5-6 servings)Ingredients:1 onion, diced1 clove garlic, thinly sliced1 parsnip, diced1 carrot, diced2 tablespoons butter300 g beef, cut in thick dice1 tablespoon sweet
paprika powder1 teaspoon hot pepper powder1 teaspoon of thyme1/2 cup dry white
wine4 cups of chicken or beef stocksalt, pepper and sugar to taste1 red bell pepper, diced3 potatoes, peeled and diced500 ml tomato passata1 tablespoon tomato paste2 tablespoons chopped parsley for servingPreparation:In a large pot heat the butter, add beef, cook on medium heat until browned and transfer to a
plate.Add onions, garlic, carrots and parsnip to the same pot and cook until soft and lightly browned.Add sweet and hot
paprika and tyme, stir, cook for a minute and add
wine. Cook until almost evaporated and add stock, tomato puree, tomato passata and season with salt and pepper. Add beef, cover with the lid and cook on low heat for 1 hour.Add the bell pepper and potatoes, cover and cook until soft, for about 30 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste if necessary.Sprinkle with parsley and
serve with crusty bread.Enjoy!
Share the post "Zupa gulaszowa z
wołowiną / Beef goulash soup"