ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to przepis, który na pewno zainteresuje fanów zupy pomidorowej. Można nawet powiedzieć, że ta zupa to wariacja na temat pomidorówki, bez makaronu, ale z soczewicą i pomidorami 🙂 Aby zupka była bardziej sycąca, dodałam także ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów możecie przygotować od zera, zgodnie z poniższym przepisem, ale także na bazie gotowego już bulionu warzywnego czy drobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie 😉
Zobacz też:
Krupnik z grzybami
Krem z warzyw korzeniowych i papryki
Zupa meksykańska
Zupa ogórkowa
Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
nóżka i skrzydełko z kurczaka
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
liść laurowy
2 ziela angielskie
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki tymianku
łyżeczka cukru
łyżka masła
cebula
ząbek czosnku
2 ziemniaki
150 g czerwonej soczewicy
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
sól i pieprz
natka pietruszki
Przepis
1
Mięso zalewamy 2 l zimnej wody, gotujemy na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy z wywaru powstałe szumowiny i dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45 minut na średnim ogniu.
2
Następnie do wywaru wlewamy pomidory z puszki i dodajemy przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę cukru. Gotujemy całość około 30 minut, do momentu aż pomidory dobrze się rozgotują.
3
W międzyczasie cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoto na patelni. Dodajemy do gotującej się zupy.
4
Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po 15 minutach gotowania ziemniaków, wsypujemy do wywaru 150 g soczewicy. Gotujemy około 10 minut, aby soczewica zmiękła.
5
Odlewamy chochlę zupy do miseczki i łączymy ją z dwiema łyżkami słodkiej śmietanki. Wlewamy całość do zupy i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.
6
Na samym końcu doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/01/zupa-z-czerwonej-soczewicy-i-pomidorow