ßßß Cookit - przepis na Po węgiersku czyli paprykowy gulasz

Po węgiersku czyli paprykowy gulasz

nazwa

Wykonanie

Źródło przepisu - klik , przepis zmodyfikowałam
Składniki :
polędwiczka wieprzowa
1 duża papryka czerwona
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18 %
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz
+ kluski kładzione - 2 szklanki mąki, 2 jajka i woda
Przygotowanie :
Mięso kroję w dużą kostkę i przyprawiam solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju obsmażam, po czym zdejmuję z patelni.
Paprykę i cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę - warzywa wkładam na patelnię, dodaję odrobinę oleju i podsmażam, przyprawiam solą i pieprzem.
Dodaję 2 łyżki koncentratu i mąki, tymianek, paprykę wędzoną ostrą i paprykę słodką, dodaję bulion i ocet.
Mieszam, zagotowuje. Dodaję mięso i na małym ogniu pod przykryciem duszę około 7 - 13 minut.
Dodaję śmietanę, mieszam .
Podaję gulasz z kluskami kładzionymi.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2015/02/po-wegiersku-czyli-paprykowy-gulasz.html