Na 4 l. sosu:Składniki:3 kg czerwonej papryki1 kg cebuli1 główka czosnku2 papryczki chili1 szklanka octu1 szklanka cukru4 łyżki soli1 łyżka ostrej papryki2 łyżki słodkiej papryki2 łyżki wędzonej papryki400 g koncentratu pomidorowegoPrzygotowanie:Papryki umyć , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na mniejsze kawałki.Papryczki chili przekroić na pół ( nie usuwać pestek)Cebulę i czosnek obrać.Warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nasadką o małych oczkach.Warzywa przełożyć do garnka , dodać ocet oraz przyprawy , zagotować.Gotować 25-25 min na wolnym ogniu.Dodać koncentrat wymieszać , gotować kolejne 5 min.Gorący sos nakładać do czystych słoików , szczelnie zakręcić odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.( Słoiki z sosem możemy dodatkowo pasteryzować ale nie jest to konieczne)