Wykonanie
Przepis na ten sos dostałam od koleżanki. Do tej
pory przerabiałam
paprykę na zwykły przecier (podduszona w minimalnej ilości
wody, zblendowana i przetarta przez sito), ale taki gotowy
sos jest rewelacyjny. W oryginale jest
mowa o zmieleniu
papryki w maszynce, ja takiej nie posiadam, więc radziłam sobie blenderem.
Składniki:2 kg
papryki czerwonej2
papryki chili2 słoiczki
koncentratu pomidorowego (użyłam dwóch biedronkowych po 190 g)1/3 szklanki
oleju2/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
octu1-2 główki
czosnku (dałam niecałą główkę mocnego
czosnku polskiego)1 łyżka
soliew.
zioła, np. prowansalskieWszystkie
papryki pokroić i poddusić na
oleju żeby trochę zmiękły. Zblendować i dodać pozostałe składniki oprócz
czosnku i
ziół. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, dodać wyciśnięty/posiekany
czosnek, zblendować jeszcze raz do uzyskania w miarę gładkiej masy. Na koniec dodać
zioła, ewentualnie więcej
czosnku. Sos świetnie komponuje się z
ziołami prowansalskimi, ja mój zostawiłam jednak bez ich dodatku - doprawiać
będę po otwarciu słoika.Z podanych proporcji otrzymałam ponad 1 , 5 l sosu.Koszt : ok.13 złCena pewnie porównywalna z niektórymi sosami sklepowymi, ale o ile przyjemniejszy skład!Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"