ßßß Cookit - przepis na Pikantny paprykowy sos do słoika

Pikantny paprykowy sos do słoika

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten sos dostałam od koleżanki. Do tej pory przerabiałam paprykę na zwykły przecier (podduszona w minimalnej ilości wody, zblendowana i przetarta przez sito), ale taki gotowy sos jest rewelacyjny. W oryginale jest mowa o zmieleniu papryki w maszynce, ja takiej nie posiadam, więc radziłam sobie blenderem.
Składniki:
2 kg papryki czerwonej
2 papryki chili
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (użyłam dwóch biedronkowych po 190 g)
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu
1-2 główki czosnku (dałam niecałą główkę mocnego czosnku polskiego)
1 łyżka soli
ew. zioła, np. prowansalskie
Wszystkie papryki pokroić i poddusić na oleju żeby trochę zmiękły. Zblendować i dodać pozostałe składniki oprócz czosnku i ziół. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, dodać wyciśnięty/posiekany czosnek, zblendować jeszcze raz do uzyskania w miarę gładkiej masy. Na koniec dodać zioła, ewentualnie więcej czosnku. Sos świetnie komponuje się z ziołami prowansalskimi, ja mój zostawiłam jednak bez ich dodatku - doprawiać będę po otwarciu słoika.
Z podanych proporcji otrzymałam ponad 1 , 5 l sosu.
Koszt : ok.13 zł
Cena pewnie porównywalna z niektórymi sosami sklepowymi, ale o ile przyjemniejszy skład!
Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/10/pikantny-paprykowy-sos-do-soika.html