ßßß Cookit - przepis na Bośniacki gar

Bośniacki gar

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś lubi dania jednogarnkowe to Bośniacki gar napewno będzie mu smakował. Są to warzywa układane warstwowo w garnku i gotowane przez długi czas na wolnym ogniu. Podlane winem, które zmiesza się z sokiem z warzyw, smakują rewelacyjnie. Przepis znalazłam na www.kuchnia.tv
Składniki:
1 kg wołowiny
0.3 l białego wina
0,5 kg ziemniaków
po 150 g białej kapusty, cebuli, marchwi, selera i pietruszki
2 pomidory
2 papryki
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1-2 liście laurowe
8-10 ziaren pieprzu
3 goździki
sól
Mięso pokroić w dość dużą kostkę, cebulę i pomidory w plasterki, paprykę w paski, ziemniaki w kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie talarki.W żaroodpornym garnku bądź brytfance układać warstwami mięso i warzywa - pierwsza i ostatnia warstwa ma być z ziemniaków i pomidorów.Wlać wino i przyprawy, dolać wody na 3 palce poniżej krawędzi garnka, przykryć folią aluminiową bądź szczelną pokrywką. Gotować na bardzo wolnym ogniu min. 3 godziny.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/09/Bosniacki-gar.html