Wykonanie
Jeśli ktoś lubi dania jednogarnkowe to Bośniacki gar napewno będzie mu smakował. Są to warzywa układane warstwowo w garnku i gotowane przez długi czas na wolnym ogniu. Podlane
winem, które zmiesza się z
sokiem z warzyw, smakują rewelacyjnie. Przepis znalazłam na www.kuchnia.tv
Składniki:1 kg
wołowiny0.3 l
białego wina0,5 kg
ziemniakówpo 150 g
białej kapusty,
cebuli,
marchwi,
selera i
pietruszki2
pomidory2
papryki2-3 ząbki
czosnku1 pęczek
natki pietruszki1-2
liście laurowe8-10 ziaren
pieprzu3
goździkisólMięso pokroić w dość dużą kostkę,
cebulę i
pomidory w plasterki,
paprykę w paski,
ziemniaki w kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie talarki.W żaroodpornym garnku bądź brytfance układać warstwami
mięso i warzywa - pierwsza i ostatnia warstwa ma być z
ziemniaków i
pomidorów.Wlać
wino i
przyprawy, dolać
wody na 3 palce poniżej krawędzi garnka, przykryć folią aluminiową bądź szczelną pokrywką. Gotować na bardzo wolnym ogniu min. 3 godziny.Smacznego:)