Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 1 kilogramów
ziemniaki 800 gramów
marchewka 4 sztuk
cebula 4 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
piwo ciemne 1 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
natka piertruszki 3 łyżek stołowych
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso posolić i odłożyć do lodówki na 1,5h. Obsmażyć na
oleju i przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć
cebulę pokrojoną w plasterki i też włożyć do rondla. Oczyszczone warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do
mięsa. Zalać
piwem i doprawić
papryką solą oraz
pieprzem. Dusić 74 minut pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewać
piwem lub wrzątkiem. Oczyszczone, pokrojone w kostkę
ziemniaki wrzucić do
mięsa. Sztufadę dusić do miękkości
ziemniaków (ok. 25 min). Przed podaniem pokroić
mięso na plastry i ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i
ziemniakami, posypać posiekaną
natką pietruszki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: