ßßß Cookit - przepis na Sztufada wołowa

Sztufada wołowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 1 kilogramów
ziemniaki 800 gramów
marchewka 4 sztuk
cebula 4 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
piwo ciemne 1 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
natka piertruszki 3 łyżek stołowych
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso posolić i odłożyć do lodówki na 1,5h. Obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i też włożyć do rondla. Oczyszczone warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do mięsa. Zalać piwem i doprawić papryką solą oraz pieprzem. Dusić 74 minut pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewać piwem lub wrzątkiem. Oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do mięsa. Sztufadę dusić do miękkości ziemniaków (ok. 25 min). Przed podaniem pokroić mięso na plastry i ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7861/Sztufada-wolowa