ßßß Cookit - przepis na Gulasz z białej fasoli

Gulasz z białej fasoli

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 31 Październik 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Wegetariański gulasz z fasoli jaś. Podany z kromką chleba sprawdzi się jako obiad lub gorąca kolacja.
Składniki:
fasola biała 50 dag
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
2 czerwone papryki
1 duża cebula
por
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
natka pietruszki
Fasolę namaczamy przez całą noc, odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy, aż będzie miękka. Marchew, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do gotującej się fasoli i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż zmiękną.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę i smażymy, aż cebula lekko się zezłoci. Przekładamy zawartość patelni do fasolki, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dużą szczyptą ostrej czerwonej papryki. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/gulasz-z-bialej-fasoli