Wykonanie
poniedziałek, 31 Październik 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Wegetariański gulasz z
fasoli jaś. Podany z kromką
chleba sprawdzi się jako obiad lub gorąca kolacja.Składniki:
fasola biała 50 dag4 średnie
ziemniaki2
marchewki2
czerwone papryki1 duża
cebulapor2 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolejsól,
pieprz,
ostra papryka do smaku
natka pietruszkiFasolę namaczamy przez całą noc, odlewamy
wodę, wlewamy świeżą i gotujemy, aż będzie miękka.
Marchew,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Por kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do gotującej się
fasoli i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż zmiękną.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno kroimy.
Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, wrzucamy
cebulę,
czosnek i
paprykę i smażymy, aż
cebula lekko się zezłoci. Przekładamy zawartość patelni do
fasolki, dodajemy
koncentrat pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i dużą szczyptą ostrej
czerwonej papryki. Podajemy posypane
natką pietruszki. Smacznego!