Wykonanie
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez
Rama Smaż jak Szef Kuchni . Odbyły się one w Food Lab Studio, a poprowadził je niesamowity Pascal Brodnicki – dosłownie wulkan energii! 🙂
Po wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami.
Na pierwszy ogień poszła zupa z
batatów i
marchewki, w której miałam swój osobisty wkład 🙂Aksamitny krem ze słodkiego
ziemniaka z
przyprawami,
kolendrą i
mlekiem kokosowymSkładniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min.Składniki:800 g słodkiego
ziemniaka pokrojonego w kostkę250 g
marchwi pokrojonej w drobną kostkę200 ml
mleka kokosowego1 duża
cebula pokrojona w cienkie piórka800 ml
wywaru warzywnego40 ml
Ramy smaż jak szef kuchni
maślanej1 mały pęczek
kolendry drobno pokrojonej
sól,
pieprz,
chili,
curry i
imbir w proszku.W garnku rozgrzej
Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż
cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj
marchew, słodkiego
ziemniaka i
przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj
bulion do poziomu warzyw oraz
sól i
pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie
ziemniaki i
marchew są miękkie, dodaj
mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem.Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj
kolendrę i
chipsy z
batata.Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności:
Polędwica z
sandacza na leśnych grzybach z
wermutem musztardą i
miodemSkładniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min.Składniki:4 kawałki
sandaczapół ząbka
czosnku posiekanegosok z połowy
cytryny500 g mieszanki
grzybów mrożonych:
borowiki, podgrzybki,
kurki60 ml
Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej1 łyżka posiekanej
natki pietruszki50 ml
wermutu2 łyżki balsamico białego1 łyżka
miodu1 łyżeczka ostrej
musztardy Dijon1 łyżka
mąkisól i
pieprz.Na patelni rozgrzej 30 ml
Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż
grzyby przez 5 min. Dodaj posiekany
czosnek, dopraw
solą i
pieprzem. Podsmaż
grzyby na złoto aż odparuje
woda. Posyp posiekaną
natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj
wermut,
ocet balsamiczny,
miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do
syropu. Dodaj
sok z cytryny i
musztardę.Na innej patelni
posól i popieprz
polędwiczki z
sandacza, rozgrzej pozostałą część
Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości
ryby). Rozłóż
rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z
grzybami.Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi
pomidorami i
lodamiSkładniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min.Składniki:4 dużych pajd drożdżówki2 rozbełtane
jajka1
laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążone pestki)20 g
cukru1 szklanka
mleka20 g
pomidorków koktajlowych2 łyżki
miodu akacjowego lub
syropu klonowego60 ml
Ramy Smaż jak szef kuchni
maślanej100 g drobnego
cukru1 gwiazdka
anyżu1 szklanka
soku pomidorowego4 gałki
lodów waniliowychkilka listków
mięty do dekoracji.W misce wymieszaj
jajka z
mlekiem i 20 g
cukru z pestkami
wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej
Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj aż znikną bąbelki. Pajdę drożdżówki namocz przez chwilę w
mleku i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na tej samej patelni, skarmelizuj
pomidory z
miodem. Na każdą drożdżówkę połóż 5
pomidorków.Karmel
pomidorowy: rozpuść 100 g
cukru na głębokiej patelni aż nabierze brązowego koloru. Dodaj
sok pomidorowy, gwiazdkę
anyżu i zredukuj do gęstej konsystencji.Drożdżówki wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij drożdżówki z piekarnika, ułóż każdą na talerzu, na wierzchu dodaj gałkę
lodów waniliowych, podlej ciepłym (nie gorącym!) karmelem
pomidorowym. Udekoruj
miętą.Smacznego!Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie. Jak zwykle poznałam wiele fajnych osób i świetnie się bawiłam 🙂
Share the post "Warsztaty z Pascalem Brodnickim"