ßßß Cookit - przepis na Warsztaty z Pascalem Brodnickim

Warsztaty z Pascalem Brodnickim

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Rama Smaż jak Szef Kuchni . Odbyły się one w Food Lab Studio, a poprowadził je niesamowity Pascal Brodnicki – dosłownie wulkan energii! 🙂
Po wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami.
Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład 🙂
Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym
Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min.
Składniki:
800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę
250 g marchwi pokrojonej w drobną kostkę
200 ml mleka kokosowego
1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka
800 ml wywaru warzywnego
40 ml Ramy smaż jak szef kuchni maślanej
1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonej
sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku.
W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie ziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem.
Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj kolendrę i chipsy z batata.
Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności:
Polędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą i miodem
Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min.
Składniki:
4 kawałki sandacza
pół ząbka czosnku posiekanego
sok z połowy cytryny
500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki
60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
50 ml wermutu
2 łyżki balsamico białego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
1 łyżka mąki
sól i pieprz.
Na patelni rozgrzej 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż grzyby przez 5 min. Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę.
Na innej patelni posól i popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami.
Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami
Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
4 dużych pajd drożdżówki
2 rozbełtane jajka
1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążone pestki)
20 g cukru
1 szklanka mleka
20 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego
60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni maślanej
100 g drobnego cukru
1 gwiazdka anyżu
1 szklanka soku pomidorowego
4 gałki lodów waniliowych
kilka listków mięty do dekoracji.
W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj aż znikną bąbelki. Pajdę drożdżówki namocz przez chwilę w mleku i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na tej samej patelni, skarmelizuj pomidory z miodem. Na każdą drożdżówkę połóż 5 pomidorków.
Karmel pomidorowy: rozpuść 100 g cukru na głębokiej patelni aż nabierze brązowego koloru. Dodaj sok pomidorowy, gwiazdkę anyżu i zredukuj do gęstej konsystencji.
Drożdżówki wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij drożdżówki z piekarnika, ułóż każdą na talerzu, na wierzchu dodaj gałkę lodów waniliowych, podlej ciepłym (nie gorącym!) karmelem pomidorowym. Udekoruj miętą.
Smacznego!
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie. Jak zwykle poznałam wiele fajnych osób i świetnie się bawiłam 🙂
Share the post "Warsztaty z Pascalem Brodnickim"
Źródło:http://karmelowy.pl/warsztaty-z-pascalem-brodnickim