Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje600 g
grzybów leśnych (świeżych lub zamrożonych, np. podgrzybków,
borowików,
maślaków,
kurek)około 2 litrów
bulionu z kurczaka2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy extra vergine1 ząbek
czosnku1 mała
cebula2
marchewki1/2
pietruszki2
ziemniaki1 łodyga
selera naciowegoszczypta suszonego
tymianku1/3 szklanki
białego wina (opcjonalnie)1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30% lub 18%2 łyżki
sosu sojowegoPrzygotowanie
Grzyby opłukać pojedynczo pod bieżącą zimną
wodą, osuszyć na ręczniku, pokroić na kawałki. Przygotować
bulion z kurczaka. W dużym garnku roztopić 1 łyżkę
masła z 1 łyżką
oliwy, dodać
grzyby i smażyć je na większym ogniu mieszając przez około 5 minut, doprawić
solą i
pieprzem, wyjąć z garnka. Do garnka włożyć drugą łyżkę
masła i zeszklić
cebulkę, pod koniec dodając
czosnek.Dodać pokrojoną na cienkie plasterki
marchewkę i całą
pietruszkę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodać
selera naciowego,
tymianek, a po minucie wlać
wino (jeśli używamy) i wygotować w całości. Gdy warzywa będą już obsmażone dodać odłożone
grzyby, wlać gorący
bulion (w takiej ilości jaką konsystencję ma
mieć nasza zupa) i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut.W misce wymieszać
śmietankę kremówkę z 1/4 szklanki chłodnej
wody,
sos sojowy, następnie wlewać po łyżce zupę (około 10 łyżek), jednocześnie mieszając. Przelać wszystko do garnka z zupą i odstawić z ognia, podawać z
natką pietruszki i ciepłą
czosnkową bagietką. Zupę spróbować i doprawić w razie konieczności
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Propozycja podania1 łyżka posiekanej
natki pietruszkibagietka czosnkowalane kluski z dodatkiem tartego
sera : 2
jajka / 2 pełne łyżki
mąki / 1/3 szklanki startego
żółtego seraDo garnuszka wbić
jajka, doprawić
solą, dodać
mąkę i roztrzepać widelcem (około 1-2 minuty), dodać
starty ser i wymieszać. Na gotującą się zupę wylewać ciasto cieniutkim strumieniem lub kłaść je łyżeczką. Po zagotowaniu i wypłynięciu klusek na powierzchnię odstawić garnek z ognia.