ßßß Cookit - przepis na Pierogi ziemniaczane

Pierogi ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
pieczarki 200 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
natka piertruszki 2 łyżek stołowych
bułka tarta 6 łyżek stołowych
olej według uznania
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc tak, żeby nie było grudek.
Do ostudzonych ziemniaków dodać żółtka, masło, mąkę, 2 łyżeczki soli i dobrze zagnieść.
Nadzienie: oczyszczone pieczarki posiekać. Oczyszczoną, posiekana cebule i czosnek zeszklić na maśle. Dodać grzyby i dusić 8 minut, mieszając. Wymieszać z posiekaną natką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem, ostudzić.
Ziemniaczane ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Na każdym ułożyć łyżeczkę nadzienia. Z białek ubić pianę i posmarować nią brzegi ciasta, zlepić pierożki. Posmarować je resztą białka, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10042/Pierogi-ziemniaczane