ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówmąka 0,75 szklanekjajka 2 sztukmasło 1 łyżek stołowychpieczarki 200 gramówcebula 1 sztukczosnek 1 ząbkimasło 2 łyżek stołowychnatka piertruszki 2 łyżek stołowychbułka tarta 6 łyżek stołowycholej według uznaniatymianek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc tak, żeby nie było grudek.Do ostudzonych ziemniaków dodać żółtka, masło, mąkę, 2 łyżeczki soli i dobrze zagnieść.Nadzienie: oczyszczone pieczarki posiekać. Oczyszczoną, posiekana cebule i czosnek zeszklić na maśle. Dodać grzyby i dusić 8 minut, mieszając. Wymieszać z posiekaną natką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem, ostudzić.Ziemniaczane ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Na każdym ułożyć łyżeczkę nadzienia. Z białek ubić pianę i posmarować nią brzegi ciasta, zlepić pierożki. Posmarować je resztą białka, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: