Wykonanie
Po kotletach ziemniaczanych oraz krokietach, przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z
grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie.
Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej.
![](/Data/Images/gosiazwrocka.blogspot.com\2014_slash_11_slash_kulki-ziemniaczane-faszerowane-grzybami/l/448238906)
Składniki:700 g ugotowanych
ziemniaków2
jajka2 łyżki
mąkisolidna szczypta
curry w proszku
sól i
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
bułka tarta grubo mielona do panierowaniaFarsz
grzybowy:500 g
grzybów lesnych u mnie podgrzybki i
maślaki1 średnia
cebula1 łyżeczka bu lki tartej
sól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżki
masła![](/Data/Images/gosiazwrocka.blogspot.com\2014_slash_11_slash_kulki-ziemniaczane-faszerowane-grzybami/l/-1725584521.jpg)
Sposób przygotowania:Świeże
grzyby przebrać i umyć, ja miałam mrożone. Wrzucić na patelnię
maslo i pokrojoną drobniutko
cebulę. dorzucić odsączone, umyte
grzyby. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać
przyprawy i pozostawić jeszcze na patelni przez 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu. Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać
bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać
jajka,
mąkę i wszystkie
przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz z
grzybów i uformować kulkę, panierować w
bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z
olejem.
Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek.
![](/Data/Images/gosiazwrocka.blogspot.com\2014_slash_11_slash_kulki-ziemniaczane-faszerowane-grzybami/l/-1349212369.jpg)
Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Podawać gorące na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego