ßßß Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku z odrobiną porto

Śledzie po kaszubsku z odrobiną porto

nazwa

Wykonanie

Blog Proste Potrawy założyłam w lutym 2012, lada moment upłynie zatem pełne 5 lat od pierwszych zamieszczonych tu postów.
Dzielę się na blogu prostymi przepisami no i może trochę bardziej skomplikowanymi. Mam jednak poczucie, że proponowane dania każdy zrobić może...
Nie mam super zdolności kulinarnych. W kuchni radzę sobie tak jak większość z Was, raz lepiej raz gorzej :)
Ale zawsze staram się zamieszczać "apetyczne" zdjęcia, po to by ułatwić Wam przygotowanie potraw. Fotki udają się tak jak widzicie.
Mam nadzieję, że prostota proponowanych dań wpływa na pozycjonowanie stron i popularność bloga.
A dziś polecam małe co nieco ze śledziem.
Nic skomplikowanego :)
Składniki :
3 płaty śledziowe
2 cebule
3 średnie ogórki konserwowe
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 śliwek suszonych
3 łyżki żurawiny, mogą być rodzynki
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3 łyżki porto
2 łyżki musztardy
ok. 30-40 ml oleju
sól, pieprz, cukier, majeranek
Przygotowanie:
Słone płaty wymoczyć, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
Dodać do niej żurawinę, pokrojone w grubą kostkę ogórki, paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz porto - chwilę smażyć do połączenia składników
Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i szczyptą majeranku
Sos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami pokrojone w dzwonka śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami.
Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016
Moje uwagi:
Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku choć przez noc, wtedy najlepsze :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/sledzie-po-kaszubsku-z-odrobina-porto.html