ßßß
około 400 gramów śledzi w oleju3 duże cebule1 garść śliwek suszonych1 garść rodzynek2 - 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego0,5 słoiczka marynowanych grzybków (dałam podgrzybki)3/4 szklanki olejusól, pieprz, majeranek do smakuŚliwki i rodzynki przelewamy wrzątkiem, a następnie dokładnie odsączamy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.Cebule obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju do zeszklenia, do cebuli dodajemy rodzynki i posiekane śliwki, podsmażamy wszystko razem około 1 minutki, dodajemy koncentrat, mieszamy, zagotowujemy, dosypujemy przyprawy, dolewamy resztę oleju, sos studzimy do temperatury pokojowej. Potem dodajemy posiekane grzybki i śledzie pokrojone w dzwonka, mieszamy wszystko razem, przekładamy do słoików lub innych szczelnie zamykanych naczyń, wkładamy do lodówki. Najlepsze są na 3, 4 dzień. Z tej porcji robię 2 półlitrowe.