ßßß Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

nazwa

Wykonanie

Śledziom a la Milanówek przybyła ostatnio konkurencja w postaci tychże śledzi po kaszubsku. Są równie dobre, choć nieco ostrzejsze w smaku, dzięki ogórkowi i sporej zawartości koncentratu. Oczywiście proporcje można sobie dowolnie zmienić, chociaż przygotowane według poniższego przepisu śledzie po kaszubsku bardzo wszystkim smakowały. Polecam.
Przepisy na inne, pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie aromatyczne w oleju
Śledzie z rodzynkami
5-6 płatów filetów śledziowych
1/2 szklanki oleju
3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
6 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych
2 duże cebule, pokrojone w półplastry
200 g koncentratu pomidorowego(słoik)
2 łyżeczki cukru
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
Śledzie moczymy ok 2 godzin w wodzie lub w mleku.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Gdy cebulą będzie miękka dodajemy koncentrat, cukier, przyprawy oraz ogórki i śliwki. Jeszcze chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odmoczone filety kroimy w niewielkie dzwonka i układamy w słoiku na przemian warstwy śledzi i sosu. Ostatnią warstwą ma być warstwa sosu. Wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/12/sledzie-po-kaszubsku.html