ßßß Cookit - przepis na Śledzie w musztardzie francuskiej

Śledzie w musztardzie francuskiej

nazwa

Wykonanie

Do pracy idę szybkim krokiem, bo najczęściej się spieszę. Wtedy często zerkam na ekran telefonu na którym wyświetla się zegar, ponieważ tradycyjnego zegarka nie posiadam :(
Prawdę mówiąc miałam taki, ale gdzieś dawno mi się zapodział.
A nie zawsze wygodnie mi szukać aparatu w kieszeni czy torebce...
Dlatego coraz bardziej dojrzewam do myśli by wejść do salonu który mijam codziennie. Na kolorowej szybie wystawy widnieje duży napis : zegarki import
Na pewno znajdę tam model dla siebie.
I to będzie rozwiązanie idealne. Zamiast nerwowo przeszukiwać swoją torebkę w poszukiwaniu telefonu, zegarek będę mieć zawsze...na ręku :)
A dziś propozycja którą podała mi moja znajoma.
Śledzie lubi większość z nas dlatego przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie.
Składniki na zalewę:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
3 czerwone cebule
1 szklanka cukru
2 liście laurowe
musztarda francuska
majonez
3 ziarenka ziela, 5 ziaren pieprzu
1 cała torebka gorczycy w ziarnach
plus 5 płatów śledziowych.
Przygotowanie :
Składniki na zalewę oprócz majonezu i musztardy zagotować razem z pokrojoną cebulą - wystudzić
Do wystudzonej zalewy włożyć pokrojone w małe dzwonka śledzie i moczyć przez 2 dni
Po 2 dniach wyjąć śledzie z zalewy wraz z cebulą, osączyć na sicie
W słoju układać warstwowo; śledzie, majonez wymieszany z musztardą ( u mnie pół na pół), cebula i tak do wyczerpania składników
Najlepsze po 2-3 dniach.
Jeśli dodamy więcej musztardy , a mniej majonezu to będą ostrzejsze w smaku.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/sledzie-w-musztardzie-francuskiej.html