Wykonanie
Do pracy idę szybkim krokiem, bo najczęściej się spieszę. Wtedy często zerkam na ekran telefonu na którym wyświetla się zegar, ponieważ tradycyjnego zegarka nie posiadam :(Prawdę mówiąc miałam taki, ale gdzieś dawno mi się zapodział.A nie zawsze wygodnie mi szukać aparatu w kieszeni czy torebce...Dlatego coraz bardziej dojrzewam do myśli by wejść do salonu który mijam codziennie. Na kolorowej szybie wystawy widnieje duży napis : zegarki importNa pewno znajdę tam model dla siebie.I to będzie rozwiązanie idealne. Zamiast nerwowo przeszukiwać swoją torebkę w poszukiwaniu telefonu, zegarek
będę mieć zawsze...na ręku :)
A dziś propozycja którą podała mi moja znajoma.
Śledzie lubi większość z nas dlatego przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie.Składniki na zalewę:3 szklanki
wody1 szklanka
octu 10 %3
czerwone cebule1 szklanka
cukru2
liście laurowemusztarda francuska
majonez3 ziarenka ziela, 5 ziaren
pieprzu1 cała torebka
gorczycy w ziarnachplus 5 płatów
śledziowych.
Przygotowanie :Składniki na zalewę oprócz
majonezu i
musztardy zagotować razem z pokrojoną
cebulą - wystudzićDo wystudzonej zalewy włożyć pokrojone w małe dzwonka
śledzie i moczyć przez 2 dniPo 2 dniach wyjąć
śledzie z zalewy wraz z
cebulą, osączyć na sicieW słoju układać warstwowo;
śledzie,
majonez wymieszany z
musztardą ( u mnie pół na pół),
cebula i tak do wyczerpania składnikówNajlepsze po 2-3 dniach.
Jeśli dodamy więcej
musztardy , a mniej
majonezu to będą ostrzejsze w smaku.