ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

nazwa

Wykonanie

Mimo żaru lejącego się z nieba czas pomyśleć o zimie. Na tapetę wywołane są ogórki. Najwięcej u nas robi się oczywiście kiszonych, nie mniej po meksykańsku i w zalewie musztardowej. Co roku na przełomie lipca i sierpnia z tatą zamykamy się w kuchni i zaczynamy rodzinne wekowanie. To prawie od lat jest nasz rytuał.
...a zimą wyciągnięte na imprezie robią furrorę:-)
st
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych,
ewentualnie listki laurowe i ziarenka pieprzu (niekoniecznie),
zalewa:
1 l wody,
1 szklanka octu 10%,
3 płaskie łyżeczki soli,
5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
0,3 kg cukru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.
3 kg ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka pieprzu Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 10 minut. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/08/ogorki-w-zalewie-musztardowej.html