Wykonanie
Mimo żaru lejącego się z nieba czas pomyśleć o zimie. Na tapetę wywołane są
ogórki. Najwięcej u nas robi się oczywiście kiszonych, nie mniej po meksykańsku i w zalewie musztardowej. Co roku na przełomie lipca i sierpnia z tatą zamykamy się w kuchni i zaczynamy rodzinne wekowanie. To prawie od lat jest nasz rytuał....a zimą wyciągnięte na imprezie robią furrorę:-)
stSkładniki:3 kg
ogórków gruntowych,ewentualnie
listki laurowe i ziarenka
pieprzu (niekoniecznie),zalewa:1 l
wody,1 szklanka
octu 10%,3 płaskie łyżeczki
soli,5 kopiastych łyżeczek
musztardy stołowej0,3 kg
cukru.Przygotowanie:Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.3 kg
ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka
pieprzu Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 10 minut. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.