Wykonanie
Poniżej przepis z niewielką zmianą, nazwałabym kosmetyczną- zmniejszyłam nieco ilość
curry, gdyż uważam, że podana w w/w stronie, zbyt mocno dominuje w potrawie.składniki:500g
śledzi z zalewy solonej (
matiasów)1-2 łyżeczki
curry2 łyżki
majonezu (lub 1majonez+1
śmietany)1
czerwona cebula5
ogórków konserwowychzalewa:2 szklanki
wody2 szklanki
octu2 łyżki
cukru2 łyżki
solu (płaskie)3
liście laurowe3
ziela angielskie3 ziarna
pieprzu4
goździki1 łyżeczka
gorczycyŚledzie moczymy w wodzie przez 4-6 godzin aby zmniejszyć ich zasolenie.Składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnka i doprowadzamy do zagotowania. Następnie pozostawiamy zalewę do całkowitego ostudzenia (temp.pokojowa). Przestudzoną zalewą zalewamy wymoczone, odsączone i pokrojone w kostkę
śledzie ( ja każdy płat podzieliłam na 5 części). Pozostawiamy na 5-7 dni w lodówce.Na kilka godzin przed podaniem przygotowujemy sos:
ogórki i
cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy
majonez,
śmietanę i
curry.
Śledzie wyjmujemy z zalewy, zalewamy sosem
curry i ponownie odstawiamy na kilka godzin aby składniki przesiąknęły swoimi aromatami.