ßßß Cookit - przepis na Śledź curry

Śledź curry

nazwa

Wykonanie

Przepis na tego śledzia dostałam w ubiegłym roku od koleżanki. Powiedziała, że to był hit poprzednich świąt i niej w domu. Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu. Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu). W tym roku na pewno powtórzę.
Składniki:
500 g matjasów
2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana)
2 - 3 łyżeczki curry
5 ogórków konserwowych
1 średnia czerwona cebula
zalewa:
2 szklanki wody
2 szklanki octu
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu
4 goździki
1 łyżeczka gorczycy
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Namoczone śledzie wyjąc z wody, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać zimną zalewą i odstawić na 5 - 7 dni do lodówki. Na kilka godzin przed podaniem przygotować sos. Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną). Śledzia wyjąć z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/12/Sledz-curry.html