Przepis na tego śledzia dostałam w ubiegłym roku od koleżanki. Powiedziała, że to był hit poprzednich świąt i niej w domu. Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu. Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu). W tym roku na pewno powtórzę.Składniki:500 g matjasów2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana)2 - 3 łyżeczki curry5 ogórków konserwowych1 średnia czerwona cebulazalewa:2 szklanki wody2 szklanki octu2 łyżki cukru2 płaskie łyżki soli3 liście laurowe3 ziela angielskie3 ziarna pieprzu4 goździki1 łyżeczka gorczycyWykonanie:Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Namoczone śledzie wyjąc z wody, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać zimną zalewą i odstawić na 5 - 7 dni do lodówki. Na kilka godzin przed podaniem przygotować sos. Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną). Śledzia wyjąć z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin.