ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie curry

Śledzie w sosie curry

nazwa

Wykonanie

Śledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :)
Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą, ale jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania.
Składniki:
6 filetów śledziowych typu matias
1 czerwona cebula
1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru)
3 marynowane ogórkikorniszony
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki curry
pieprz, ewentualnie sól
Marynata do śledzi:
100 ml octu
1,5 szklanki zimnej wody
1 łyżka cukru
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
Matiasy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest wymienić wodę raz lub dwa). Dzięki temu stracą one nadmiar soli. Śledzie wyciągamy z wody i kroimy na kawałki szerokości 1 cm .
Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Wyciągamy z marynaty.
Cebulę obierany i siekamy w drobną kosteczkę. Jabłko myjemy i razem ze skórką kroimy w niewielką kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę, a jeśli są małe (jak u mnie), kroimy je w półplasterki. Cebulę, jabłko i ogórki dodajemy do pokrojonych śledzi.
Jogurt i majonez mieszamy, dodajemy curry i pieprz. Sos dodajemy do śledzi i mieszamy. Żeby zadecydować, czy danie wymaga soli, trzeba je skosztować :)
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/12/sledzie-w-sosie-curry.html