Wykonanie
Poziom trudnościPodgrzybki to wdzięczne
grzyby. Bo są ładne, smaczne, dobre do duszenia, suszenia i do
octu. Z ostatniego grzybobrania mam dwa słoiki duszonych podgrzybków, 30 suszonych kapeluszy i 1 słoik przepięknych niewielkich podgrzybków. Marynowane podgrzybki to świetna zakąska.Porcja na 1 półlitrowy słoikSkładniki:400 g podgrzybków (małe kapelusze, bez nóżek)Zalewa:150 ml
wody50 ml
octu 10%40g
cukru½ łyżeczki
soli1 mały
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna
pieprzu2
goździkiSposób przygotowania:Podgrzybki oczyścić.W niedużym garnku zagotować
wodę, delikatnie posolić. Wrzucić
grzyby na wrzątek i gotować na małym ogniu przez 10 minut.Odcedzić. Przełożyć do przygotowanego, wyparzonego słoika. W innym garnku zagotować wszystkie składniki zalewy. Gorącą zalewą zalać
grzyby w słoiku, zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Po tym czasie słoik wyjąć i postawić do góry dnem na ścierce, aż do wystygnięcia. Po około tygodniu
grzybki są gotowe do jedzenia.Smacznego!