ßßß Cookit - przepis na Marynowane podgrzybki - My Blueberry Corner

Marynowane podgrzybki - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Podgrzybki to wdzięczne grzyby. Bo są ładne, smaczne, dobre do duszenia, suszenia i do octu. Z ostatniego grzybobrania mam dwa słoiki duszonych podgrzybków, 30 suszonych kapeluszy i 1 słoik przepięknych niewielkich podgrzybków. Marynowane podgrzybki to świetna zakąska.
Porcja na 1 półlitrowy słoik
Składniki:
400 g podgrzybków (małe kapelusze, bez nóżek)
Zalewa:
150 ml wody
50 ml octu 10%
40g cukru
½ łyżeczki soli
1 mały liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
2 goździki
Sposób przygotowania:
Podgrzybki oczyścić.
W niedużym garnku zagotować wodę, delikatnie posolić. Wrzucić grzyby na wrzątek i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Odcedzić. Przełożyć do przygotowanego, wyparzonego słoika. W innym garnku zagotować wszystkie składniki zalewy. Gorącą zalewą zalać grzyby w słoiku, zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Po tym czasie słoik wyjąć i postawić do góry dnem na ścierce, aż do wystygnięcia. Po około tygodniu grzybki są gotowe do jedzenia.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/09/marynowane-podgrzybki