ßßß Cookit - przepis na Buraczki marynowane

Buraczki marynowane

nazwa

Wykonanie

Marynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin, jak i obiadów.
Wybieramy najmniejsze buraczki.
Gotujemy ok. 30 minut.
Obieramy ze skórki.
Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula.
Przygotowujemy zalewę octową.
Jedna porcja to:
-3 szklanki wody
-0,5 szklanki octu
-1 łyżka soli
-5 łyżek cukru
-2 ząbki czosnku
-kilka listów laurowych
-pieprz
-ziele angielskie
Na 2 kg buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy.
Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki.
Gotujemy ok. 15 minut.
Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/10/buraczki-marynowane.html